038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Auditieoproep: Friestalige zangeres met spelervaring voor nieuwe jeugdopera

| In 2023 maken KASKO, Maanlanders en Pier21 samen de nieuwe jeugdvoorstelling ‘Benno’, een doorgecomponeerde jeugdopera over bodemdieren. Hiervoor zoeken we een jonge, klassiek geschoolde zangeres met spelervaring die in het Fries haar zegje kan doen.

In de jeugdopera Benno komen Mona en Taco naar de klas. Met een missie. Ze willen namelijk het verhaal vertellen van Benno, een slak die veel te vroeg gestorven is. Ook vragen deze zus en broer zich af: waarom maken grote mensen altijd alles kapot?

Benno is de derde jeugdvoorstelling van theaterproducent Pier21, in een bijzondere coproductie met KASKO en Maanlanders. Pier21 maakte eerder de succesvolle schoolvoorstellingen Wat ’n Wad (over de swimway en de paling) en Kanoet (over de flyway en een wadvogeltje). Nu is er de wens om in de volgende schoolvoorstelling aandacht te besteden aan de grond en de dieren die hier in en dicht op leven.

Voor de jeugdopera Benno zijn KASKO, Maanlanders en Pier21 op zoek naar een:

Friestalige, klassiek geschoolde zangeres met spelervaring

Voor de rol van Mona zoeken we een jonge, klassiek geschoolde zangeres die binnen deze doorgecomponeerde jeugdopera in het Fries haar zegje kan doen tegen Taco en tegen de klas.

Criteria

  • Afgestudeerd aan het conservatorium afdeling klassiek of op andere wijzen aantoonbaar klassiek geschoolde zangstem;
  • Spelervaring;
  • 20-30 jaar oud;
  • Affiniteit met de doelgroep (basisschool, groep 5 t/m 8);
  • Hands on mentaliteit: Je bent samen met de slagwerker ben verantwoordelijk voor de op en afbouw van het decor. Je vormt samen tijdens de tour een volledig zelfstandig opererend team.

Artistiek team
Het concept van deze doorgecomponeerde opera over bodemdieren komt van componist Anne-Maartje Lemereis en librettist Lisanne van Aert. Zij zijn beiden als maker verbonden aan KASKO en trotse (voormalige) huisdiereigenaren van de Afrikaanse reuzenslak. De regie is in handen van Annelies van Wieringen, artistiek leider van Maanlanders. Benno is een coproductie van Pier21, KASKO en Maanlanders.

Planning
Repetities vinden plaats van 3 t/m 13 juli en 28 augustus t/m 7 september 2023 (maandag t/m donderdag). Benno zal gaan spelen vanaf september 2023 voor de bovenbouw van het basisonderwijs in speellokalen en gymzalen in Noord-Nederland, Overijssel en Gelderland.

Interesse?
Stuur vóór 6 juni je CV, portfolio en korte motivatiebrief aan info@kasko.nl. Audities vinden plaats op vrijdag 1 juli in Zwolle.

Als je wordt geselecteerd vragen we je voor de auditie een bestaand stuk naar keuze voor te bereiden (niet langer dan 3 minuten) en je ontvangt drie weken voorafgaand aan de auditie een in te studeren stuk van componist Anne-Maartje Lemereis. Tijdens de auditie zal er een pianist aanwezig zijn om je te begeleiden.

Over de producenten
Pier21
De Friese theaterproducent Pier21 laat zich inspireren door belangrijke maatschappelijke thema’s. Daarover maken wij theater dat de verbeelding prikkelt en het gesprek op gang brengt. Voorstellingen die we in nauwe samenwerking met onze partners overal in Nederland en daarbuiten spelen. Voor iedereen. Een van de vijf producties die Pier21 ieder jaar uitbrengt is een schoolvoorstelling voor het basisonderwijs. Uitgangspunt van deze voorstellingen zijn dat er een volwaardige voorstelling in scholen wordt gespeeld, in een regio waar theaterzalen vaak ver weg van de scholen zijn.

KASKO
KASKO (voorheen Kameroperahuis) vormt als ontwikkelplek voor jonge muziektheatermakers de brug tussen de opleiding en een zelfstandige beroepspraktijk. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt KASKO jonge professionals in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, musici en vormgevers. Binnen een talentontwikkelingstraject van gemiddeld drie jaar verdiepen de makers bij KASKO hun eigen signatuur en versterken ze hun positie als zelfstandig kunstenaar in verbinding met de maatschappij. In steeds wisselende samenstellingen werken zij aan eigentijdse producties en projecten. KASKO beweegt binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, binnen scholen en opleidingen #leert en in de wijk #verbindt.

Maanlanders
Maanlanders Muziektheater is in 2020 opgericht door Annelies van Wieringen (artistiek leider), Thekla Wildekamp (educatie specialist) en Babsie van Aalderen (productieleider). Maanlanders wil jonge mensen uitdagen om zichzelf, de ander en de wereld te zien met een open blik. Door los te laten wat je al kent en beweging toe te staan, ontstaat er ruimte voor nieuwe ontmoetingen, nieuwe denkwijzen. Dit doet Maanlanders door het maken van voorstellingen waarin het publiek een actieve, wezenlijke rol speelt. Muziek en theater worden ingezet als kunstvorm waar je als toeschouwer van kunt genieten, maar ook als middel om de toeschouwer zelf in beweging te brengen en de interactie aan te gaan met de spelers en met elkaar.

foto: Lucas Kemper

Deel