038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Directeur Annemarie Reitsma blikt terug op 10 jaar KASKO

| Begin 2017 bestond Kasko alweer 10 jaar! Een mooi moment om aan het einde van het jubileumjaar terug te blikken en vooruit te kijken met directeur Annemarie Reitsma.

Hoe is het allemaal begonnen? 
De eerste ideeën voor een productiehuis voor opera en muziektheater ontstonden al in de zomer van 2005. Ik runde toen een eigen productiebureau en was o.a. producent van het Nederlands KamerOperaFestival in Zwolle, Kampen en Hardenberg. Ik kreeg veel jonge regisseurs aan mijn bureau die met hun spannende plannen nergens terecht konden. Na veel gesprekken met het werkveld, beleidsmakers en politiek en veel schrijf- en denkwerk, ontstond in 2007 Kameroperahuis. We begonnen op de zolder van Schouwburg Odeon; ik samen met een marketingmedewerker. Nu tien jaar later is de cirkel eigenlijk rond, met onze intrek in De Spiegel. Gelukkig werken er nu meer mensen op kantoor, want anders hadden we alle prachtige projecten die geweest zijn en nog gaan komen niet kunnen uitvoeren.

Wat is je in die 10 jaar het meest bijgebleven?
Elk jaar was weer anders, doordat we aan zoveel verschillende makers onderdak boden. Iedereen bracht weer een eigen dynamiek mee. Ik ben er ongelofelijk trots op als ik zie waar ze allemaal zijn terecht gekomen. 2012 was een zeer bewogen jaar. Landelijk veranderde er veel op subsidiegebied en we dreigden buiten de boot te vallen. Maar met een nieuwe werkwijze – die we sindsdien steeds verder aan het ontwikkelen zijn - en de onvoorwaardelijke steun van de provincie en gemeente, mochten we door. En wauw, wat een mooie voorstellingen zijn er gemaakt in die tien jaar. De één succesvoller dan de ander, maar ik heb aan alle producties bijzondere herinneringen. De stadsopera Amalia Bandi (een inspirerende samenwerking met Firma Weijland), de opening van de Isala Klinieken en het Fauré Requiem met het Zwols Vocaal Ensemble hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Het is een cliché, maar wat is dit jaar snel gegaan. En wat hebben we veel gedaan! De Bruisende Buren in Zwolle Zuid, het debuut van regisseur Mart van Berckel op de Operadagen Rotterdam en tevens onze eerste internationale coproductie, de residentie in Frederiksoord en de oprichting van Welstaat, en nog veel meer. Bravo voor ons team en alle makers!

Wat staat er ons allemaal te wachten in 2018?
We zijn al maanden druk bezig met de voorbereidingen voor Welstaat, de viering van 200 jaar koloniën der Weldadigheid in Frederiksoord, Drenthe. Een magisch-realistisch muziektheatersprookje, waarbij het dorp even omgetoverd wordt tot een andere wereld. Ik verheug mij ook op 'Een Kersentuin', de tweede grote voorstelling van Mart van Berckel. En in maart komt de 3e editie van SPRUIT, waarbij een aantal van onze makers een weekje het experiment aangaat en het publiek daarna op ontdekkingstocht kan gaan. Het elfde jaar van Kameroperahuis belooft een knaller te worden!

Beeld: scènefoto Before I Die door Erik Franssen

Deel