038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Een geslaagde tweede editie van SPRUIT

| Op vrijdag 10 februari 2017 hebben wij ons jubileumjaar op een mooie en bijzondere manier mogen inluiden met de tweede editie van SPRUIT. Tijdens deze middag en avond lieten onze jonge talentvolle makers in ons nieuwe onderkomen, Theater De Spiegel in Zwolle, het resultaat zien van een week lang intensief samen experimenteren. Dit leverde vijf zeer verschillende voorstellingen op. Onze muziektheatermakers kregen de kans om in een kort tijdsbestek een voorstelling te maken die volledig gebaseerd was op hun eigen artistieke ideeën.

Drie druk bezochte theaterroutes
De aftrap van SPRUIT was eigenlijk ’s middags al met een bezoek van 66 studenten van ArtEZ. Zij konden exclusief als allereerste het werk van onze makers bewonderen. De twee openbare theaterroutes die volgden om 16.00 uur en 17.30 uur, waren tot onze vreugde vooraf al volgeboekt. De bezoekers werden meegenomen op een ontdekkingstocht door de krochten van Theater de Spiegel. Ze werden op verschillende plekken achter de schermen verrast door een performance van de talenten. Het programma was zeer divers: humor, klassieke opera, modern muziektheater, wereldmuziek en zelfs een mime-muziektheaterthriller.

Uniek inkijkje in de belevingswereld van de makers
De bezoekers vonden het erg bijzonder om de makers van zo dichtbij mee te maken en ze waren enthousiast over het hoge niveau (het gemiddelde cijfer dat uit de evaluatie naar voren kwam was een 7,9!). Ze kregen het gevoel de makers via SPRUIT een beetje beter te leren kennen. Zo vormde de performance van Mart van Berckel een uniek inkijkje in zijn belevingswereld en visie op het moderne muziektheater. Dit terwijl Stan Verberkt, Sara van Gennip en Vera Selhorst weer kozen voor een hele andere invalshoek: het maken van een proeve voor een grote Nederlandstalige opera. De insteek: we leven in een tijd waarin we alsmaar doorgaan, hoewel het soms ook goed is om even achterom te kijken en stil te staan bij wat je hebt bereikt. Een herkenbaar, maar ook confronterend thema. Merlijn Runia wist met haar prachtige stem het publiek te raken in de proeve voor Oerol die ze maakte met componist Stan Verberkt en slagwerker Mervyn Groot. Ook de Italiaanse Filomena Croce wist de harten van het publiek te stelen met haar intieme performance Bollywood love drama in 10 minutes en haar keuze voor wereldmuziek. De theaterroute eindigde met The Dissappearance of Mrs. Price, een thriller over een verdwenen juf en een groep volwassenen die er vreemde rituelen op nahoudt, Spannend en eigenaardig tegelijk! Dit alles laat maar weer eens zien hoe divers en veelzijdig muziektheater kan zijn.

Positieve reacties van de bezoekers
Naast het feit dat het leuk is om de experimentele ideeën van onze makers te zien, was het voor het publiek erg leuk om een kijkje achter de schermen te nemen van een theater. Er heerste een gemoedelijke en open sfeer en we hebben positieve reacties mogen ontvangen van het publiek. SPRUIT is dus zowel voor de bezoekers als voor de makers geslaagd. Dat biedt perspectief voor de toekomst!

Enkele reacties van bezoekers:
“Ik was onder de indruk van de diversiteit, creativiteit en kwaliteit van de "Spruiten". Heel erg leuk om op deze manier betrokken te worden bij de maakprocessen van jonge muziektheatermakers.”

“Ik vond het zeer verrassend om het van zo dichtbij mee te maken. Alsof je er zelf onderdeel van uit maakte.”

Deel