038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Hartstochtelijk liefdesdrama van Kameroperhuis op Stadsfestival

| De musici van Kasko bereiden zich deze warme zomerdagen voor op het Stadsfestival. Ze brengen begin september eigentijds muziektheater op de planken waarbij zowel de hoofdpersonen als de toeschouwers de alledaagse beslommeringen ontvluchten.

“De wereld is verschrikkelijk, ik ga die ontstijgen”, sopraan Bauwien van der Meer zingt de woorden vol overgave. In cultuurwerkplaats R10 wordt gerepeteerd voor de voorstelling ‘Ik Vertrek’. De toeschouwers stappen tijdens het Stadsfestival bij het Rodetorenplein in een bootje om met de hoofdpersonen aan boord naar een geheime locatie te varen.

Bij de ontwikkeling van de voorstelling zijn een schrijfster, dramaturg, componist, regisseuse en twee vormgevers van Kameroperahuis betrokken. “Dat is altijd spannend”, vindt regisseuse Karin Netten. “Wat fascineert ons? We kwamen al snel uit op hypes als quinoa, speltbrood en urban farming.” Zelfvoorzienend leven in een hutje op de hei, Netten droomt er zelf weleens van. “Maar dan is de vraag: hoe ver kun je terug gaan? We zijn zo verbonden met onze telefoon.” Deze zoektocht gaat het stel in de voorstelling aan. Ze besluiten niet meer mee te doen en naar een onbewoond eiland te vertrekken. “Maar in de rust ontploft haar hoofd”, verklapt Netten. “De muzikanten verbeelden de chaos in haar hoofd. De man is veel realistischer: we kunnen niet terug naar het leven van Tarzan en Jane. Hij zet lekker de tent op en verkent het eiland, zij zit strak in haar regime. Het gaat over de zoektocht en de drang naar een biologischer leven. De voorstelling is ook een hartstochtelijk liefdesdrama, doordat hun ideeën haaks op elkaar staan.”

In de kale repetitieruimte van R10 bereiden de zeven leden van Kameroperahuis zich voor. En dan blijkt muziektheater een wonderlijk samenspel en een vak apart. “Muzikanten moeten acteren en acteurs moeten musiceren”, legt Netten uit. “Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je vraagt het onmogelijke. Muziektheater vraagt om een heel andere concentratie en openheid.” 
De muzikanten van het ensemble en de twee zangers bezitten deze kwaliteiten. De diepe, warme stem van bariton Martijn Sanders vult de kille repetitieruimte. Het geluid van de harp en de cello zwellen aan. Componist Lucas Wiegerink luistert aandachtig en geeft hier en daar een aanwijzing. “Hij let op de juiste noten en het ritme”, legt Karin Netten uit. “Ik kijk als regisseur naar de intentie en de mise-en-scène. Hoe spelen ze samen in de theatrale zin van het woord?” Zodra ze de muziek kunnen dromen, duiken de musici in het acteerwerk. Het muziektheaterstuk is gezien het thema niet geschikt voor jonge kinderen “Verder is er geen leeftijd aan gebonden. Er zit voor iedereen iets in.”

Ik Vertrek speelt van donderdag 3 tot en met zondag 6 september 2015 vijf voorstellingen op het Stadsfestival in Zwolle. Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.stadsfestival.nl. Meer informatie over de voorstelling of Kameroperahuis is te vinden op www.kameroperahuis.nl.

Uit: De Peperbus, 12 augustus 2015, Jaco Meijboom

 

Deel