038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Hoe is het nu met…Antonis Pratsinakis?

| In de afgelopen jaren heeft KASKO een hoop jonge muziektheatermakers aan zich verbonden. De komende tijd blikken we terug met een aantal oud-makers. Waar zijn ze tegenwoordig mee bezig? En hoe kijken ze terug op hun tijd bij KASKO? Hoog tijd om eens bij te praten! Deze keer: Antonis Pratsinakis.

Antonis was van 2013 t/m 2017 als cellist verbonden aan KASKO (toen nog Kameroperahuis), waar hij meespeelde in o.a. De Poolse Minnaar, Ik Vertrek en Being Arthur. Ook speelde hij mee in de locatievoorstelling Welstaat in 2018.

Eind 2018 speelde je in mee in Welstaat, dat was de laatste KASKO-productie waar je aan meewerkte. Wat ben je daarna gaan doen?
"Van alles, eigenlijk! Nu met corona ligt een groot deel stil, maar de afgelopen jaren speelde ik mee in muziek(theater)voorstellingen van o.a. Korzo Theater, Ergon Ensemble en de theatertour van DI-RECT. Ook werkte ik als componist en performer samen met het Chinese Suzhou Kungu Opera huis aan een bijzondere dansvoorstelling. Daarnaast geef ik ook les, op het moment vooral online. En ik ben verbonden als gastdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, daar heb ik ook net weer een cursus gegeven."

Als je terugkijkt op je tijd bij KASKO, wat is dan je favoriete herinnering?
"Ik zou bijna zeggen: alles. Eigenlijk alle projecten waar ik aan meedeed waren extreem leerzaam voor me. Maar één van de interessantste projecten was wel de 48-uurs Opera in 2015, waar we in heel korte tijd een hele opera maakten en opvoerden. Dat proces was compact maar juist daardoor ook heel indrukwekkend. En verder alle voorstellingen die we in de zomer buiten op locatie hebben gespeeld, waaronder Oerol en het Stadsfestival, dat was ook heel leuk."

Waar kunnen we je werk nu beluisteren?
"Afgelopen zomer kwam mijn eigen CD uit, het heet ‘Cellectric’ en bevat eigen composities voor e-cello en live electronics. Ik heb er tot nu toe helaas maar twee keer mee kunnen optreden vanwege corona, maar ik ben er heel trots op! Voor twee nummers is er ook een videoclip gemaakt: Blueroom en Unled. Die laatste is net verschenen."

En waar kunnen we je in de toekomst volgen?
"Ik maak deel uit van het trio Roadrunner, waarmee we zowel eigen muziek als muziek die voor ons geschreven is spelen. Onze aanvraag voor een nieuw project in de regeling Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten is net toegekend. Het heet ‘Musica Obscura’ en we gaan ermee in bunkers spelen, in het donker. We willen onderzoeken hoe muziek en (het gebrek aan) licht de beleving van een concert beïnvloedt. We beginnen binnenkort met repeteren, maar wanneer we het daadwerkelijk mogen gaan spelen blijft nog even spannend!"

De cd ‘Cellectric’ van Antonis Pratsinakis luister je o.a. hier via Spotify.

Foto: UnTill Photography

Deel