038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Hoe is het nu met…Doriene Marselje?

| In de afgelopen jaren heeft KASKO een hoop jonge muziektheatermakers aan zich verbonden. De komende tijd blikken we terug met een aantal oud-makers. Waar zijn ze tegenwoordig mee bezig? En hoe kijken ze terug op hun tijd bij KASKO? Hoog tijd om eens bij te praten! Deze keer: Doriene Marselje.

Doriene was van 2013 t/m 2019 als harpist verbonden aan KASKO. Ze speelde mee in o.a. Ik VertrekBefore I Die en Welstaat.

In 2019 stroomde je uit als maker bij KASKO. Wat ben je toen gaan doen?
"Ik heb sindsdien veel opgetreden als solist en speelde bij diverse kamermuziekensembles. Door corona kwam vorig jaar bijna al mijn werk stil te liggen. Dat was eerst een grote schok, maar daarna dacht ik ‘oké, aan de slag!’. Dus ben ik druk bezig gegaan om de audiovisuele performance die ik al even in gedachten had op poten te zetten. Door het wegvallen van al het werk vanwege corona had ik ineens alle tijd om hier op te focussen, wat een geschenk was."

Waar kunnen we je werk nu bekijken?
"Mijn nieuwe soloconcert, ‘in a landscape’, gaat op 16 mei in TivoliVredenburg in première tijdens het Dutch Harp Festival. Ik vind het heel erg leuk om niet alleen mooie muziek te maken, maar mensen ook visueel mee te nemen. Daarom heb ik samen met twee industrieel ontwerpers van de TU Delft een interactieve lichtinstallatie ontwikkeld om het concert visueel kracht bij te zetten. De installatie bestaat uit 30 statieven en reageert op de frequenties van mijn harp, dat is heel mooi geworden!"

Werk je nog samen met andere oud-makers van KASKO?
"Toevallig was ik al bevriend met cellist Antonis Pratsinakis vóór we beiden bij KASKO terechtkwamen. In 2012 maakten we samen een voorstelling bij Theater Sonnevanck en we troffen elkaar bij KASKO dus weer. Met hem ben ik nog steeds goed bevriend en we werken ook als musici samen wanneer het uitkomt. En ook met zangeres Jorien Zeevaart ben ik nog goed bevriend. Tijdens producties leer je elkaar goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt, dat is heel waardevol."

Wat heeft jouw tijd bij KASKO jou gebracht?
"Ik ben als harpist klassiek geschoold, dan ligt de focus toch vaak op de uitvoering van een werk tot in perfectie. Wat ik bij KASKO heb geleerd is om veel flexibeler om te gaan met mijn aandacht. Dat de focus op het geheel ligt en niet alleen op de perfecte uitvoering van noten. Juist dat samenspel met anderen en ook bezig zijn met de publiekservaring, dat was voor mij echt een eye-opener."

Als je terugkijkt op je tijd bij KASKO, wat is dan je favoriete herinnering?
"Eigenlijk vond ik alle producties echt heel leuk. Ik heb heel veel plezier gehad in Ik Vertrek en ik vond Before I Die ook fantastisch. En de sfeer bij KASKO was altijd heel goed. Ik vond het altijd heel prettig en bijzonder dat er zo met je werd meegedacht, dat zorgde keer op keer voor een fijne samenwerking."

Waar kunnen we je in de toekomst blijven zien?
"Ik werk samen met Iraanse muzikanten Farid Sheek (daf) en Mohsen Masoumi (bas) in het muzikale trio Sabr. We maken een soort cross-over tussen Oosterse en Westerse muziek, en we zijn druk bezig met componeren en dat verder uitbreiden. En ik ga in het najaar ook met ‘in a landscape’ op tournee, ik speel dan onder andere op festivals November Music en Dag in de Branding."

De voorstelling ‘in a landscape’ is op zondag 16 mei om 13:15 uur voor het eerst live te zien tijdens de livestream van het Dutch Harp Festival vanuit Tivoli Vredenburg.

Deel