038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Kameroperahuis gaat verder als KASKO

| Achter de schermen zijn we er al even mee bezig, maar nu is het tijd om het met iedereen te delen… onze nieuwe naam! Kameroperahuis gaat vanaf februari verder als KASKO Huis voor muziektheater.

We blijven doen wat we al deden, maar dan onder een nieuwe naam
Sinds onze oprichting in 2007 als Kameroperahuis hebben een veelheid aan producties gemaakt. In eerste instantie waren dit kleinschalige operaproducties, maar inmiddels bewegen we ons in de hele breedte van het muziektheatergenre.

De naam KASKO laat zien waar we als organisatie voor staan. We zijn een ontwikkelplek voor jonge talentvolle muziektheatermakers uit het hele land en kleuren mee met de signatuur van onze makers. We bieden onze makers een stevige basis: een gastvrije open ruimte waarbinnen (bijna) alles mogelijk is. Er is ruimte voor uiteenlopende vormen van muziektheater, van nieuwe kameropera en liedcycli tot hedendaags muziektheater. Tijdens een driejarig talentontwikkelingstraject bij KASKO verdiepen makers hun eigen signatuur en versterken ze hun positie als zelfstandig kunstenaar in het veld in verbinding met de maatschappij. Dit doen we volgens onze vier pijlers: #speelt#werkt, #leert en #verbindt.

Officiële lancering tijdens SPRUIT op 21 februari
De komende weken zijn we in transitie: we gaan geleidelijk over van Kameroperahuis naar KASKO. Vanaf vrijdag 21 februari gaan volledig verder als KASKO. Niet geheel toevallig valt dit samen met de jubileumeditie van muzikale theaterroute SPRUIT. We nodigen je dan ook van harte uit om onze nieuwe naam te komen vieren tijdens één van de theaterroutes op 21 februari, om 13:00, 16:00 of 19:30 uur in Schouwburg Odeon. SPRUIT is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk: kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van Zwolse theaters.

Vernieuwde website
Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuwe website: KASKO.nl is up and running! Onze vernieuwde website is nog gebruiksvriendelijker en biedt een mooi overzicht van onze makers, producties en projecten. Kijk vooral eens rond!

Deel

Oproep: doe mee met De Bom!

| Meedoen in de zomerproductie van PeerGrouP en KASKO? We zoeken vrijwilligers voor De Bom, theaterspektakel over angst en verzet.

In De Bom bewaakt een kleine groep soldaten op een zanderige vlakte in Drenthe in het geheim een wapen dat zo groot is dat het de wereld in een klap kan vernietigen. Een grote groep demonstranten kondigt aan te protesteren tegen de opslag van dit wapen. De jonge soldaten hebben bevel gekregen alles op alles te zetten om de site te beschermen en die demonstranten op afstand te houden. Zijn ze bereid geweld te gebruiken tegen de mensen die ze ook beloofd hebben te beschermen?

De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld. De lokale weerslag van dit globale conflict is dichtbij huis nog terug te vinden, in Havelterberg. Daar werden, hoewel nooit officieel bevestigd, 48 nucleaire kernkoppen geplaatst op de site, een stuk Amerikaans grondgebied midden in Drenthe.

De Bom vertelt het verhaal van de site bij Havelterberg aan de hand van de mensen die erbij waren: soldaten, demonstranten en dorpsbewoners. De Bom is een co-productie van PeerGrouP & KASKO (voorheen Kameroperahuis). Regie is in handen van Céline Hoex en het script is van Nico van der Wijk.

Wil je meedoen?
We zijn op zoek naar mensen! Wil je meespelen? Geef je dan op voor de spelersgroep. Heb je zin om te zingen en te schreeuwen? Meld je dan aan voor het schreeuwkoor. Ben je handig met naald en draad? Dan is de kostuumgroep helemaal iets voor jou. Ten slotte zoeken we ook mensen die het heerlijk vinden om de handen uit de mouwen te steken als parkeerwacht of als publieksbegeleider. Geef je dan op als vrijwilliger.

Vrijdag 13 maart is er een informatiebijeenkomst in Dorpshuis De Stobbe (Linthorst Homanstraat 22, 7973 KG Darp). De inloop is vanaf 19:30u. Presentatie van 20.00u tot 21.00u.

Ook als je het nog niet zeker weet of je wilt graag eerst horen wat we gaan doen: wees welkom! Wil je wel even aangeven of je komt? Dan weten wij hoeveel koffie- en theekopjes we kunnen klaarzetten! Opgeven doe je hier.

Deel je verhaal
We zijn op zoek naar verhalen over de site. Heb je er ooit wacht gelopen? Of ben je er tegen in het verweer gekomen? Of heb je een ander verhaal? Deel het met ons! Stuur je verhaal naar jeanet@peergroup.nl.

Deel

Jubileumeditie maakweek SPRUIT in Schouwburg Odeon

| Van 17 t/m 21 februari organiseert Kameroperahuis voor de vijfde keer SPRUIT, een maakweek voor makers van KASKO op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen acht jonge muziektheatermakers een week lang intrek in Schouwburg Odeon. Op vrijdag 21 februari presenteren ze om 13:00 (try-out), 16:00 en 19:30 uur het resultaat tijdens drie muziektheaterroutes. De gratis kaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van Zwolse theaters.

Tijdens SPRUIT krijgen onze makers de kans om een week lang vrijuit te experimenteren. Aan het eind van deze week presenteren zij het resultaat in een muzikale theaterroute. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen voor publiek. Als bezoeker loop je van de ene naar de andere performance, achter de schermen in Schouwburg Odeon.

Nieuwe naam, nagesprek en borrel
Achter de schermen zijn we al even bezig met een hele spannende ontwikkeling: een nieuwe naam! Kameroperahuis is de afgelopen jaren namelijk uit haar spreekwoordelijke kamerjas gegroeid. We maken muziektheater in de breedste zin van het woord, niet alleen kameropera’s. Daarom is het tijd voor een nieuwe jas die ons beter past. Vanaf februari gaan we verder onder een nieuwe naam. Dit willen we tijdens SPRUIT graag met je vieren! 

Na afloop van de ronde van 16:00 uur kun je deelnemen aan een nagesprek onder leiding van directeur Karin Netten en vragen stellen aan onze makers. Na afloop van de ronde van 19:30 uur heb je de mogelijkheid om onder het genot van een drankje persoonlijk kennis te maken met de makers. Ook brengen we dan graag samen met jullie een toost uit op de nieuwe naam van Kameroperahuis.

Gratis kaarten verkrijgbaar via Zwolse theaters
SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse theaters. Om SPRUIT ook volgend jaar weer te kunnen organiseren, vragen we je om na afloop van SPRUIT een vrijwillige donatie te doen. Het is alleen mogelijk om de bijdrage contant te betalen.

Klik hier om een kaartje  te reserveren voor SPRUIT!

Deel

Vacature: PeerGrouP & KASKO zoeken acteurs (m/v)

| PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland & KASKO stellen rollen (stages en professioneel) beschikbaar voor acteurs (m/v) voor De Bom | Theaterspektakel over angst en verzet op de Havelterberg in Drenthe

Wie zijn wij
PeerGrouP is het locatietheatergezelschap van Noord-Nederland. Thema’s van het platteland en samenwerking met bewoners vormen een rode draad in de projecten van PeerGrouP. KASKO is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. 

De voorstelling
PeerGrouP & KASKO gaan een muziektheatervoorstelling maken, onder regie van Céline Hoex, over opslag van kernwapens in Nederland tijdens de Koude Oorlog. De Bom vertelt het verhaal van de site bij Havelterberg aan de hand van de mensen die erbij waren: soldaten, demonstranten en dorpsbewoners. Voor deze productie stellen wij rollen beschikbaar voor zowel stageplekken als betaalde plekken. 

De planning (o.v.b.)
Auditiedag 1 (STAGE): Donderdag 06 februari 2020 zijn de audities voor stagerollen. Tijd: 09.00 - 18:00 uur. Je wordt eventueel ingedeeld in een groep, de tijd voor de auditie wordt nader bepaald, je krijgt hier uiterlijk 30 januari bericht over.

Auditiedag 2 (PROF): Vrijdag 28 februari 2020 zijn de audities voor afgestudeerde professionele acteurs. Tijd: 11.00 - 18:00 uur. Je wordt eventueel ingedeeld in een groep, de tijd voor de auditie wordt nader bepaald, je krijgt hier uiterlijk 21 februari bericht over.

Repetitieplanning:
29 juni – 03 juli
06 juli – 10 juli
13 juli – 17 juli
20 juli – 24 juli
27 juli – 31 juli

Montageweek:
03 augustus – 09 augustus (fulltime)

Speelperiode:
12-15 augustus
20-23 augustus
27-30 augustus 

We zoeken:

STAGE:

 • Acteurs (m/v) – 16+
 • Spelervaring is een must
 • Muzikale ervaring is een pré
 • Beschikbaar tijdens auditie-, repetitie- en voorstellingsdagen (zie planning)
 • Proactieve en flexibele werkhouding
 • Interesse om met amateurs te werken

PROF:

 • Acteurs (m/v) - 16+
 • Je bent afgestudeerd van een MBO of HBO opleiding
 • Spelervaring is een must
 • Muzikale ervaring is een pré
 • Beschikbaar tijdens auditie-, repetitie- en voorstellingsdagen (zie planning)
 • Proactieve en flexibele werkhouding
 • Interesse om met amateurs te werken
 • Affiniteit met het werken op locatie

We bieden:

STAGE:

 • Een ideale manier om je netwerk te vergroten en spelervaring op te doen
 • Professionele begeleiding
 • Reiskostenvergoeding
 • Vier vrijkaarten voor de voorstelling (datum naar keuze)
 • Maximale stagevergoeding

PROF:

 • Reiskostenvergoeding
 • Vier vrijkaarten voor de voorstelling (datum naar keuze)
 • Salaris conform cao dans en toneel, afhankelijk van ervaring en leeftijd

Aanmelden?
Meld je aan door het auditieformulier in te vullen, je krijgt dan z.s.m. bericht over het vervolgtraject. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Eva Hermus: audities@peergroup.nl. 

- De sluitingsdatum (STAGE) is maandag 27 januari 2020. Je hoort uiterlijk donderdag 30 januari of je wordt uitgenodigd voor de audities op 06 februari.
- De sluitingsdatum (PROF) is donderdag 06 februari 2020. Je hoort uiterlijk 13 februari of je wordt uitgenodigd voor de audities op 28 februari. 

Voor meer informatie over de PeerGrouP verwijzen we je graag door naar www.peergroup.nl.

 

Deel

Première This is (not) a fairy tale op November Music

| Op zaterdag 9 november ging de nieuwe voorstelling "This is (not) a fairy tale" in première op November Music. De voorstelling is een coproductie van Kasko en Stichting In de Knop. Een zwart-komische liedcyclus waarin de magie van het leven bezongen wordt.

En ze leefden nog lang en gelukkig… Hoezo lang? Hoezo gelukkig? En hoezo meervoud? In deze korte, zwart-komische liedcyclus maak je aan de hand van twaalf nieuwe liederen kennis met Stella, een jonge vrouw die totaal gedesillusioneerd is door de sprookjes zoals zij ze kent. Want die bestaan helemaal niet. Haar leven is volstrekt geen sprookje. Maar heeft ze eigenlijk wel een sprookje nodig om magie te vinden? In This is not a fairy tale bezingen een zangeres, pianist en violist de magie van het leven. Duistere thema’s inbegrepen.

Vanaf november speelt This is not a fairy tale op de volgende plaatsen:

Za 9 nov / 14.00 uur                    November Music, Den Bosch
Za 16 nov / 21.30 uur                  Pieces of Tomorrow Festival – TivoliVredenburg, Utrecht
Zo 24 nov / 13.30 + 14.30 uur     De Pont, Tilburg
Do 12 dec / 20.30 uur                  CC Amstel, Amsterdam

Klik hier voor meer info & kaartjes!

Deel

Wijzigingen binnen kantoorteam KASKO

| Naar aanleiding van het vertrek van onze zakelijk leider Hannah Soepenberg naar het Ricciotti Ensemble, is een kleine reorganisatie gerealiseerd binnen het kantoorteam van Kasko. We vertellen je hier graag meer over!

Vertrek van zakelijk leider Hannah Soepenberg naar Ricciotti Ensemble
In 2016 werd Hannah Soepenberg aangenomen als junior zakelijk leider, met oog op het aangekondigde vertrek van oud Kameroperahuis-directeur Annemarie Reitsma. Samen met (toen artistiek coördinator) Karin Netten werkte zij toe naar de tweekoppige directie van Kameroperahuis. Karin en Hannah hebben met veel energie en plezier het afgelopen seizoen 2018-2019 samen gedraaid. Welstaat was daarbij de grootste kers op de taart: zo’n groot project aan de begin van het gezamenlijk directeurschap maakt dat er in korte tijd veel is geleerd en een enorme groei aan kennis en zelfstandigheid plaatsvond. Kameroperahuis heeft dankzij het dynamische seizoen een mooie ontwikkeling doorgemaakt en Hannah laat de organisatie in goede handen achter. Er is een stevige visie op talentontwikkeling gevormd en er is veel kennis en expertise in huis. Wij wensen Hannah veel plezier en succes in haar nieuwe baan!

Met het vertrek van Hannah is een mooi moment aangebroken om stil te staan bij de persoonlijke capaciteiten binnen de organisatie, en een kleine reorganisatie te realiseren.

Terug naar een eenkoppige directie & personele wijzigingen
Per 1 oktober 2019 is Karin Netten enig directeur van Kameroperahuis. Voormalig officemanager Sabine Christopoulos wordt hoofd bedrijfsvoering en neemt daarmee een groot deel van Hannah haar taken over op financieel gebied. Voor de zomer namen we al afscheid van marketeer Hanna van der Leest, sinds 1 september vervult Martine Hoppen deze positie. Daarnaast is Marianne Hoekstra het komende seizoen voor één dag per week aan Kameroperahuis verbonden voor fondsenwerving en profilering.

De nieuwe organisatiestructuur in het kort:

Directeur: Karin Netten | Hoofd bedrijfsvoering: Sabine Christopoulos | Marketing en communicatie: Martine Hoppen | Fondsenwerving en profilering: Marianne Hoekstra

Tot slot heeft Kameroperahuis een Artistieke Raad in het leven geroepen, als klankbord ter voorbereiding op de landelijke profilering. Deze artistieke raad bestaat uit: Cecile Brommer, Nico Schaafsma en Jan Pieter Koch.

Deel

Samenwerking ArtEZ Conservatorium en KASKO

| Zaterdag 7 september ondertekenden ArtEZ Conservatorium Zwolle en Kasko een samenwerkingsovereenkomst voor meerdere jaren. Met de samenwerking willen beide partijen de aansluiting tussen muziekvakonderwijs en werkveld verbeteren. Het convenant vloeit logisch voort uit eerdere maatschappelijke partnerprojecten, zoals de succesvolle projectweek voor mantelzorgers met ZwolleDoet! in april van dit jaar.

De overeenkomst werd tijdens de seizoensaftrap van Kameroperahuis ondertekend door Laurien Timmermans, directeur Conservatorium, en Karin Netten, directeur Kameroperahuis. Karin Netten: “Wij zijn er beiden van overtuigd dat het muzikale talent van het conservatorium een verbindende bijdrage kan leveren aan de samenleving. Kameroperahuis-talenten inspireren en gidsen de studenten buiten de muren van het conservatorium. De studenten gaan met heel uiteenlopende praktijkopdrachten aan de slag. Zo ontwikkelen ze zich als veelzijdige musici en ervaren ze hoe muziek verbindt.”

Huisconcerten mantelzorgers
De makers van Kameroperahuis begeleiden bijzondere projectweken van het conservatorium, die midden in de Zwolse samenleving plaatsvinden. De eerste keer, in 2014, was er het succesvolle ‘concert des levens’ met Driezorg . Er volgden diverse projecten met als recent hoogtepunt de projectweek voor mantelzorgers in april 2019, in samenwerking met ZwolleDoet!. Hierbij ontstond er aan de hand van gesprekken met bewoners en mantelzorgers in een week tijd een persoonlijk en op maat gemaakt concert aan huis. Laurien Timmermans: “In alle hoeken van Zwolle klonk in verschillende huiskamers muziek, waar iedereen zichtbaar van genoot. Wat mij betreft een geslaagde uitwisseling en een voorbeeld van de kracht van muziek.”

Naast de projectweken geven de componisten, musici en regisseurs van Kameroperahuis met regelmaat masterclasses en workshops aan de studenten. De formele overeenkomst behelst de komende twee studiejaren. Bij aanhoudende positieve ervaringen spreken beide instellingen nadrukkelijk de wens uit de samenwerking daarna te verlengen.

Foto: Iris Oost

Deel

Herneming geslaagde jongerenproductie

| De geslaagde jongerenvoorstelling "Storm in mijn hoofd" die Kasko met Theaterschip Deventer maakte, is vanaf 12 oktober opnieuw te zien!

Met de Proeftuin Talent in Ontwikkeling hebben Kameroperahuis uit Zwolle en Het Theaterschip uit Deventer samen een cultuureducatietraject opgezet voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Overijssel en Gelderland. Onderdeel daarvan is 'Storm in mijn Hoofd', een vrije en luidruchtige bewerking van F. Bordewijks roman "Bint". Vanaf oktober te zien met een bijna compleet nieuwe cast! De try-out en première zijn voor iedereen toegankelijk. De overige voorstellingen worden gespeeld voor middelbare scholieren (14+).

De leerlingen van klas 4d zitten weggestopt in de kelder van de school. De directeur heeft alle leerlingen waarvan hij vindt dat ze mislukt zijn door gebrek aan intelligentie, gebrek aan een warm thuis of aan schoonheid bij elkaar gezet. De klas wordt met harde hand geregeerd, afwijkend gedrag of andere meningen worden niet getolereerd. Met tekst, slagwerk en urban dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. 

Regie: Céline Hoex | Teksten: Ischa den Blanken | Muziek: Stan Verberkt | Vormgeving: Aimée Gersons | Choreografie: Elena Iachininoto | Cast: Mervyn Groot, Tom Strik, Robert Baarda en diverse getalenteerde jongeren uit Overijssel en Gelderland

Foto: Jeroen Helle

Deel

Zomernieuws

| Kasko is deze zomer nog op een aantal festivals te zien. Er is nieuws over de directie van Kasko en ons kantoor is deze zomer even dicht.

Na Oerol, FestiValderAa en Over het IJ Festival kom je Kameroperahuis deze zomer op nog twee festivals tegen. Op Lowlands staat ‘This is not a fairy tale’, onder regie van Kenza Koutchoukali. Je kunt dit muzikale anti-sprookje zien bij de Verkeerstoren. Tijdens Stadsfestival Zwolle gaat het regiedebuut van Tim Hammer in première: ‘The Art of Walking’. De kaartverkoop van het festival gaat op korte termijn van start. Houd onze socials in de gaten!

Afscheid
Na de zomer neemt onze zakelijk leider, Hannah Soepenberg, afscheid van Kameroperahuis. Ze begint per 1 september als zakelijk leider bij het Ricciotti Ensemble, maar blijft nog tot 1 oktober verbonden aan Kameroperahuis ten behoeve van een goede overdracht. Artistiek leider Karin Netten en officemanager Sabine Christopoulos nemen samen een gedeelte van Hannah’s taken over. In samenspraak met het bestuur en met het oog op de toekomst is ervoor gekozen de directiefunctie van tweekoppig naar één- terug te brengen. Karin zal daarom per 1 oktober a.s. de functie van directeur gaan bekleden. In aanvulling daarop wordt een zakelijk coördinator geworven. Wij willen Hannah van harte feliciteren met haar nieuwe functie!

Zomersluiting
Ons kantoor is gesloten van 19 juli tot 19 augustus. Daarna komen we zo snel mogelijk op eventuele berichten en vragen terug. Wij wensen iedereen een stralende (festival)zomer!

Foto: Erik Franssen

Deel

Inleiding bij Een Kersentuin in Kampen over de invloed van muziek op je geheugen

| Inspiratiebron voor de voorstelling ‘Een Kersentuin’ is de ervaring van regisseur Mart van Berckel als pianist in een verzorgingstehuis voor dementerenden vlak na zijn afstuderen. “Ik stond oog in oog met mensen die heel veel aan het verliezen waren en zich tegelijkertijd met moeite probeerden vast te klampen aan het verleden. Door de muziek kwamen hun herinneringen weer terug en bloeiden ze weer helemaal op.” Hij was hier zo door geraakt dat hij besloot om er een muziektheatervoorstelling van te maken, waarin je via de muziek teruggaat naar herinneringen uit je eigen leven.

Voorafgaand aan de voorstelling in de Stadsgehoorzaal Kampen is er een (gratis) inleiding om 19:15 uur in de Salon (de bovenfoyer van het theater). Regisseur Mart van Berckel vertelt over hoe de voorstelling tot stand is gekomen en gaat in gesprek met lector en Neuromusicoloog Artur Jaschke over de werking van muziek op herinneringen. De inleiding duurt ongeveer een halfuur, aanmelden is niet nodig.

Kaarten voor de voorstelling in de Stadsgehoorzaal Kampen zijn hier verkrijgbaar.

Foto: scenefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Start kaartverkoop muziektheatervoorstelling Requiem voor de IJsselcentrale

| Donderdag 9 mei om 10:00 uur start de kaartverkoop voor de nieuwe voorstelling binnen het wijkproject De Bruisende Buren van Zwolle-Zuid met als titel Requiem voor de IJsselcentrale. De sloop van de Centrale Harculo is inmiddels afgerond. Ruim 60 jaar is op dit terrein energie opgewekt en is het gebouw beeldbepalend geweest voor Zwolle-Zuid. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit iconische gebouw. Veel wijkbewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische gebouw die een podium verdienen. Samen met theatermakers van Kasko en lokale muziekverenigingen brengen zij deze verhalen weer tot leven.

Requiem voor de IJsselcentrale is op zaterdag 29 en zondag 30 juni te zien om 12:00, 14:00 en 16:00 uur op het terrein van de Centrale Harculo. De voorstelling is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk via de website van de Zwolse Theaters.

Requiem voor de IJsselcentrale is een vervolg op eerdere edities van De Bruisende Buren in 2016 en 2017. In de voorstelling van De Bruisende Buren staan verhalen, dromen en herinneringen van bewoners uit Zwolle-Zuid centraal. Samen met de bewoners vertalen we deze verhalen naar muziek en theater. Bruisende Buren is een initiatief van Kameroperahuis en deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door ENGIE, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en het BuurtCultuurfonds Zwolle.

Kaarten zijn vanaf donderdag 9 mei verkrijgbaar via zwolsetheaters.nl

Campagnebeeld: Erik Franssen

Deel

Afronding Atelierroute Warre Simons tijdens Oerol 2019

| Dit jaar maakt Warre Simons vanuit Kasko deel uit van Het Atelier, een gezamenlijk talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival. Drie nieuwe makers hebben een jaar lang onderzoek gedaan naar hun eigen theatertaal en hun visie op locatietheater in de stedelijke context en op Terschelling.

Tijdens de festivals ronden de drie makers Marinke Eijgenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kameroperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost) hun traject af met een korte voorstelling. Tijdens de Atelier Route op Oerol, nodigen de makers en festivals publiek uit om de blauwdrukken van nieuw werk te bekijken. Warre heeft gedurende zijn traject onderzoek gedaan naar het (westerse) verhaal. Niet zozeer naar de inhoud maar naar de structuur van die verhalen. Dit resulteert in de korte voorstelling: HimmelhochjauchzendzumTodebetrübt.

Artistiek leider van Kameroperahuis Karin Netten over Warre Simons: “Warre is hier binnengekomen als componist, maar al snel bleek dat hij zich veel breder en meer als regisseur wilde ontwikkelen. Wij boden hem hier verschillende kansen in door hem te betrekken bij Het Wilde Oosten en het Grachtenfestival en middels de residentie op Oerol. Wij bieden Warre graag zoveel mogelijk vrije speelruimte waarbinnen hij kan experimenteren en zijn eigen signatuur verder kan ontdekken en ontwikkelen. Er zijn echter maar weinig plekken waar dat kan. Het Atelier springt mijns inziens in een gat in de markt en neemt daarmee een cruciale positie in. Het biedt een uitgelezen mogelijkheid om als kunstenaar je visie verder aan te scherpen en te onderzoeken wat wel en niet werkt voor de toeschouwer. En daarmee te spelen.”

De Atelier Route is van 14 t/m 23 juni te zien. Klik hier voor meer info over de speeldata.

Foto: portretfoto Warre Simons door Nichon Glerum

Deel

Kinderen maken eigen miniopera op het Oranjewoud Festival

| Van 29 mei t/m 2 juni is Parklandschap Oranjewoud (vlakbij Heerenveen) weer het kloppende klassieke hart van het Noorden. Ruim 150 musici uit Nederland en ver daarbuiten spelen magische muziek op wonderbaarlijke plaatsen. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen aan OperaXpress waar ze onder begeleiding van Kasko een eigen miniopera gaan maken.

Dit jaar is op Oranjewoud Festival nu de spiksplinternieuwe Kinderproeftuin; een compleet eigen festival speciaal voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (maar volwassenen zijn natuurlijk ook welkom). Op het programma staat onder meer de OperaXpress, waar kinderen voor even operaster in hun eigen opera kunnen zijn. Vanuit Kameroperahuis gaan componist Anne-Maartje Lemereis en schrijver Wessel de Vries samen met kinderen (8+) tijdens het festival een miniopera maken. Compleet met kostuums en een optreden.

Meer info over OperaXpress en de rest van het kinderprogramma vind je hier.

Deel

Een Kersentuin is terug in de theaters

| De tragikomische muziektheaterbewerking van Tjechovs bekende toneelklassieker in regie van Mart van Berckel is dit voorjaar terug in de theaters! De komende maand staat de voorstelling zelfs vier keer op het programma: 14 mei in Theater aan de Rijn, 21 en 22 mei in Theater Bellevue en op 31 mei in de Toneelschuur.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. De voorstelling behandelt grote thema’s: onze sterfelijkheid, melancholie, het idealiseren van het verleden en de hoop voor de toekomst.

In de pers:
"Van Berckel en Kameroperahuis [hebben] met deze expressieve 'Een Kersentuin' wel een interessante bijdrage geleverd aan het Tsjechov-repertoire." - ★★★ 8WEEKLY
“De voorstelling […] biedt een mooi zicht op de betekenis en de tragiek van herinneringen.” - ★★★ Theaterkrant

Wil je weten of de voorstelling ook bij jou in de buurt zien is? Klik dan hier.

Foto: scènefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

KASKO zoekt freelance productieleiders

| Kasko is op zoek naar één of meerdere freelance productieleiders voor in ieder geval twee muziektheaterproducties die komende zomer en in het najaar in theaters en op festivals te zien zullen zijn. Bij interesse kun je uiterlijk op 8 mei een CV en een korte motivatiebrief sturen naar sabine@kameroperahuis.nl. Kennismakingsgesprekken vinden plaats op maandag 13 mei in Zwolle.

Kameroperahuis is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt Kameroperahuis jonge, nationale talenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, musici en vormgevers en helpen ze binnen een talentontwikkelingstraject van drie jaar hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen, een stevig netwerk op te bouwen en samenwerkingen tot stand te brengen die discipline-overstijgend zijn. We dagen onze makers uit om hun talent zo breed mogelijk in de samenleving in te zetten. Dit doen we binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, op scholen #leert en in de wijk #verbindt.

Momenteel is Kameroperahuis voor deze zomer en het najaar op zoek naar één of meerdere:

Freelance productieleider(s) voor producties in theaters en op festivals

Een productieleider bij Kameroperahuis:

 • heeft affiniteit met en/of kennis van muziektheater en opera
 • is zeer communicatief en gedreven in het opstellen van (repetitie)schema’s
 • is goed in het bewaken van begrotingen en het maken van financiële afspraken
 • is oplossingsgericht en stressbestendig
 • is in het bezit van een BHV diploma of bereid deze te halen
 • voelt zich als een vis in het water binnen een productieproces en voorziet met gemak meerdere personen en organisaties van de juiste informatie
 • is gastvrij ingesteld en steekt graag de handen uit de mouwen
 • is bij voorkeur woonachtig in of goed bekend met regio oost
 • is in het bezit van rijbewijs B

De producties
De eerste productie waar je aan mee gaat werken is ‘The Art of Walking’, in regie van Tim Hammer. Deze productie is onderdeel van zijn tweejarig nieuwe makers traject van het Fonds Podiumkunsten bij Kameroperahuis en Ulrike Quade Company. De repetities vinden in delen plaats tussen juni en augustus. De montageweek vindt plaats van in de week van 2 september en we verwachten van je dat je deze week volledig aanwezig kunt zijn. De voorstelling speelt tussen 5 t/m 8 september in Zwolle en is t/m november in enkele theaters in het land te zien. We geven de voorkeur aan een productieleider met beschikbaarheid voor de hele productieperiode vanaf juni, maar in ieder geval vanaf augustus.

De tweede productie waarvoor we een productieleider zoeken is ‘This is not a fairy tale’, een hedendaagse lied cyclus gebaseerd op herkenbare sprookjes met een flinke twist. Concept, tekst, regie en compositie is in handen van regisseur Kenza Koutchoukali en componist Anne-Maartje Lemereis. De repetitieperiode start in oktober en de productie is t/m december te zien.

Enthousiast?
Heb je ervaring en ben je opgeleid als productieleider en denk je iets toe te voegen aan een productieproces bij Kameroperahuis? Stuur dan uiterlijk 8 mei een korte motivatie en CV naar sabine@kameroperahuis.nl. Op basis van je CV en motivatiebrief maken we een selectie. Kennismakingsgesprekken vinden plaats op maandag 13 mei in Zwolle. We werken uitsluitend op freelance basis en we bieden een passende vergoeding op basis van ervaring en beschikbaarheid. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met hetzelfde emailadres of 038-7501253.

Foto: scènefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Sprookjes, oermoeders en Spaanse overpeinzingen bij SPRUIT

| De vierde editie van de maakweek SPRUIT zit er weer op. Op vrijdag 8 maart sloten we de maakweek af met twee theaterroutes door het Perrontheater die vrij toegankelijk waren voor publiek. De theatermakers namen de bezoekers mee op ontdekkingstocht door het theater en het publiek zag zo zeer verschillende performances.

Twee volgeboekte theaterroutes in het Perrontheater
Ieder jaar vindt SPRUIT plaats op een andere locatie. Dit jaar konden we gebruik maken van het prachtige Perrontheater. Dit voormalige NS-gebouw – en tegenwoordig de thuisbasis van onze collega’s van Theatergroep De Jonge Honden – werd eind 19e eeuw gebouwd als postdepot vanwaar de paarden vertrokken met de post. Ook dit jaar wisten vele bezoekers ons te vinden en de beide routes waren dan ook al een paar dagen van tevoren volgeboekt.

Ongehoorde klanken en ontroering
Op de intieme zolder van het Perrontheater namen Tim Hammer en Roel Goedhart met subtiele gitaarmuziek van Eduardo Sainz de la Maza en een pop de bezoekers mee in een bewerking van het boek Platero I Io van de Spaanse dichter Juan Ramón Jiménez. Ook lichtte Tim Hammer nog een tipje van de sluier over zijn eerste voorstelling binnen het Nieuw-Makerstraject van Fonds Podiumkunsten: ‘The art of Walking’ die deze zomer in première zal gaan.

Van subtiele klanken naar een eclectische samenkomst van fluit, harp, slagwerk & elektronica. Stan Verberkt en Doriene Marselje gingen samen met gastmaker Felicia van den End op zoek naar nieuwe ongehoorde klanken en mixten klassieke muziek met elektronica. Regisseur Céline Hoex werkte aan iets wezenlijks anders: een preview van een nieuwe voorstelling in Drenthe. Een nieuw geschreven tekst door Wessel de Vries en muziek van componist Renán Zelada resulteerde in een monoloog gespeeld door gastspeler Marjan Penterman. In deze monoloog speelde ze een vrouw die gevlucht was uit een bejaardentehuis. Een ontroerende performance over eenzaamheid en het vinden van de kracht om nieuwe dingen te ontdekken. Ook ontroerend was de performance van Merlijn Runia, die met haar prachtige stem een radicale scene uit een opera uit het ijzeren repertoire bracht.

Vrouwen in de hoofdrol op Internationale vrouwendag
Vrijdag 8 maart was het tevens Internationale Vrouwendag en werd stil gestaan bij solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De bezoekers van SPRUIT zagen – hoe toepasselijk - verschillende performances waarin het thema ‘vrouw zijn’ een belangrijke rol kreeg. Zo onderzochten Sara van Gennip en Eva Traa tijdens SPRUIT hoe het is jong en vrouw te zijn in een wereld vol tegenstellingen. Regisseur Kenza Koutchoukali en gastcomponist Anne-Maartje Lemereis werkten samen met Merlijn Runia aan de beginselen van hun nieuwe liedcyclus ‘This is not a fairy tale’, een rigoureuze bewerking van bestaande sprookjes. Want de manier waarop genderrollen in sprookjes worden uitgedragen is achterhaald en niet meer van deze tijd vinden ze.

Groot belang van plekken voor experiment
Plekken waar je als beginnende theatermaker vrij mag spelen en experimenteren zijn tegenwoordig erg schaars. Dit soort plekken zijn wel noodzakelijk en kunnen zelfs essentieel zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie theatermakers. Daarom organiseert Kameroperahuis jaarlijks de maakweek SPRUIT voor de makers die bij Kameroperahuis zijn aangesloten. Artistiek leider Karin Netten over SPRUIT: “Dit is echt hún week. Er is al zo weinig ruimte om te falen. Hier mogen ze uit de bocht vliegen, even freewheelen. Aanklooien is van levensbelang voor creativiteit. En net zoals in de muziek de mooiste liedjes ontstaan door te pingelen in een garage, komen hier ook meesterwerken uit voort.” Bezoekers hebben tijdens de theaterroutes een inkijkje gekregen in dit kwetsbare onderdeel van het maakproces en waren zo getuigen van een aantal unieke pareltjes waarvan er een paar worden uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling.

Wil je ons werk voor/met jong talent ondersteunen en er zo voor zorgen dat we SPRUIT ook volgend jaar weer kunnen organiseren? Word dan onze Kamergenoot voor €30,- per jaar. Als dank voor je betrokkenheid krijg je leuke extra’s. Klik hier voor meer info.

Deel

Residentie van Tim Hammer als start van zijn tweejarige ontwikkelingstraject

| De afgelopen twee weken was Tim Hammer in het kader van zijn tweejarige ontwikkelingstraject bij Kasko en Ulrike Quade Company te gast bij De Nieuwe Oost. Gedurende deze residentie heeft Tim samen met slagwerkers en bewegers onderzoek gedaan naar het ritme dat in ons lopen verscholen zit. Op donderdag 21 februari kun je een korte preview zien in Theater aan de Rijn tijdens Uurtje Oost.

Tim Hammer heeft een fascinatie voor het Japanse poppenspel Bunraku en wil daar gedurende zijn ontwikkelingstraject zijn eigen vorm van muziektheater van maken. Ter voorbereiding voor zijn eerste productie binnen dit traject met als titel ‘The Art of Walking’, heeft Tim de afgelopen weken gefocust op het ritme van lopen.

Wat vertellen we eigenlijk met onze benen? Ze dragen ons dagelijks en brengen ons daar waar we moeten zijn. We spreken echter zo veel ons hoofd aan, dat we onze benen soms vergeten. Maar het zijn de benen die de pas aangeven, het ritme waarop we leven. Kunnen we een moment creëren waarin we leren luisteren naar de muziek die in onze benen besloten zit? Kunnen stem, instrument en poppenbenen daar gereedschappen voor zijn?

In een proefinstallatie zie je lichaamsdelen van hout, hangend aan touwen. Een expositie van menselijke lichaamsdelen die door spelers in beweging worden gezet. Er wordt gewerkt met Japans slagwerk, zang en het ritme van het lopen.

De preview van ‘The Art of Walking’ tijdens Uurtje Oost in Theater aan de Rijn in Arnhem is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Deze residentie is onderdeel van het talentontwikkelingstraject van Tim Hammer bij Kameroperahuis en Ulrike Quade Company en is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.

Deel

Vijf vragen aan regisseur Kenza Koutchoukali

| Regisseur Kenza Koutchoukali neemt dit jaar voor het eerst deel aan de maakweek SPRUIT waar ze gaat werken aan een nieuwe liedcyclus gebaseerd op sprookjes. We hebben haar aan de tand gevoeld over haar inspiratiebronnen en over deze nieuwe performance met als titel This is not a fairy tale.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kenza en regisseur van opera en muziektheater. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk vast te leggen met mijn camera uit 1969.

Hoe ben je bij Kameroperahuis terechtgekomen en waarom heb je je aangemeld?
Ik volgde Kameroperahuis al een tijdje, onder andere omdat ik een paar makers ken. Omdat ik benieuwd was of het ook iets voor mij was besloot ik Karin Netten, de artistiek leider, zelf te mailen, gewoon om een keer te praten. Dat gesprek was voor mij super leuk en tegelijkertijd uitdagend, omdat Karin kritische vragen stelde; over wie ik was als maker en waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed – precies wat ik als maker op dat moment nodig had, en nog steeds heb. Na dat gesprek zei ik meteen dat ik heel graag wilde komen auditeren. Een half jaar later waren de auditierondes en daarna werd ik aangenomen.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Klinkt het cheesy als ik zeg ‘dit leven’? Afgelopen zomer bladerde ik door het fotoboek van Jean Claude Gautrand. Onder een foto had hij gekrabbeld: The fantastic dimension of reality. Sindsdien is dat mijn mantra. Daarnaast zijn het altijd de makers die iets magisch of sprookjesachtigs laten zien zonder bang te zijn voor de waarheid. Makers die mij het meest aanspreken zijn bijvoorbeeld P.T. Anderson, Tim Walker, Béatrice Pegard Ferry, Viktor&Rolf, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat verwacht je te kunnen halen uit SPRUIT?
Dit is voor mij de eerste keer dat ik deelneem aan de maakweek SPRUIT. Het uitgangspunt van SPRUIT is: onderzoek doen en experimenteren zonder de tijdsdruk van een geplande performance. Daar heb ik heel veel zin in, want voor mij ontstaan vaak zo ook de interessantste dingen.

Wat kunnen de bezoekers van je performance tijdens SPRUIT verwachten?
Samen met componiste Anne-Maartje Lemereis en zangeres en Merlijn Runia ga ik werken aan This is not a fairy tale: een liedcyclus gebaseerd op sprookjes. Onze onderzoeksvraag: "is er nog magie te vinden in deze wereld?" Ik denk zelf van wel, maar waar dan en hoe dan? En hoe laten we dat zien? Wie weet vinden we het antwoord tijdens SPRUIT.

Foto: Ben Kortman

Deel

Maakweek SPRUIT dit jaar in het Perrontheater Zwolle

| Van 4 t/m 8 maart organiseert Kasko voor de vierde keer SPRUIT, een maakweek voor makers van Kasko op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen tien jonge muziektheatermakers een week lang het Perrontheater in Zwolle over. Op vrijdag 8 maart presenteren ze om 16:00 en 19:00 uur het resultaat tijdens twee muziektheaterroutes. De gratis kaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van de Zwolse Theaters.

Tijdens SPRUIT krijgen de makers de kans om voorstellingen en producties in ontwikkeling te presenteren. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen op publiek. Als bezoeker loop je tijdens de route door het Perrontheater en zie je korte performances in verschillende ruimtes.

Voormalig NS-gebouw het Perrontheater als locatie
Dit jaar mogen we een week lang spelen in het Perrontheater in Zwolle. Dit voormalige NS-gebouw – en tegenwoordig de thuisbasis van onze collega’s van Theatergroep De Jonge Honden - werd eind 19e eeuw gebouwd als postdepot vanwaar de paarden vertrokken met de post. Tegenwoordig is het een culturele hotspot voor amateurgezelschappen, scholen, studenten en flexwerkers. In het weekend treden er bandjes op en worden er filmavonden, debatavonden en borrels georganiseerd.

SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse Theaters. Bij SPRUIT hanteren we het ‘Pay what you can’ principe. Om SPRUIT ook volgend jaar weer te kunnen organiseren, vragen we je om na afloop van SPRUIT een donatie te doen naar draagkracht. Het is alleen mogelijk om de bijdrage contant te betalen.

Klik hier om gratis kaarten te reserveren voor SPRUIT.

Campagnebeeld: Erik Franssen

Deel

Mantelzorgers uit Zwolle gezocht voor een persoonlijk concert aan huis

| Samen met ArtEZ Zwolle zijn we op zoek naar mantelzorgers uit Zwolle die willen meewerken aan een bijzonder gezamenlijk muziekproject dat plaats gaat vinden in de week van 11 t/m 15 maart. Aan de hand van persoonlijke gesprekken ontwikkelen de studenten een concert op maat en spelen dit aan het eind van de week gratis bij je thuis.

Muziek heeft veel verschillende effecten op ons: muziek verbind mensen met elkaar en heeft het vermogen om herinneringen op te roepen. Studenten van ArtEZ willen graag in gesprek met mantelzorgers over hun muzikale herinneringen. Aan de hand van deze interviews gaan de studenten aan de slag om een persoonlijk concert te maken voor mantelzorger en verzorgde. Dit concert brengen ze graag bij je thuis ten gehore.

Tijdschema
Aanmelden voor: 1 februari
Interviews op afspraak met enkele studenten van ArtEZ: 11 t/m 14 maart
Persoonlijk concert aan huis op afspraak: 15 maart

Interesse?
Ben je een mantelzorger en wil je graag deelnemen aan dit bijzondere project en een gratis concert van studenten van het conservatorium bij je thuis ontvangen? Meld je dan voor 1 februari aan via info@kameroperahuis.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer erbij te vermelden. Let op: meld je snel aan want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Deel

Subsidieaanvraag Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten voor Tim Hammer gehonoreerd

| Hoera! Nog meer fijn nieuws. Vandaag maakte het Fonds Podiumkunsten bekend dat de aanvraag voor de Nieuwe Makersregeling voor het traject van onze maker Tim Hammer is gehonoreerd. Tim is na Mart van Berckel de tweede opeenvolgende nieuwe maker waarvoor Kasko deze subsidie ontvangt.

De subsidie van Fonds Podiumkunsten is bestemd voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject – maximaal 2 jaar - in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals te ontwikkelen. Hierdoor krijgt Tim Hammer de mogelijkheid om uitgebreid te experimenteren en te onderzoeken zodat hij de komende jaren zijn artistieke signatuur verder kan ontwikkelen en zich kan professionaliseren als muziektheatermaker. In dit traject werken we samen met beeldend theatergezelschap Ulrike Quade Company.

Deel

Even voorstellen: stagiaires Eline en Lotte

| Ieder seizoen stellen we enkele stageplaatsen beschikbaar aan studenten van ArtEZ Hogeschool in het kader van hun interdisciplinaire programma. Dit programma is een samenwerking tussen de verschillende docentenopleidingen binnen ArtEZ. Wij stellen graag de stagiaires van dit jaar aan jullie voor die voor onze jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd een lesbrief ontwikkelden.

Wie zijn jullie?
Wij zijn Eline, derdejaars student aan de opleiding Docent Muziek en Lotte, derdejaars student aan de opleiding Docent Theater. We studeren beiden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.In het kader van onze interdisciplinaire stage zijn wij als stagiaires enkele maanden aan de slag geweest bij het project Storm in mijn hoofd van Kameroperahuis i.s.m. het Theaterschip.

Waarom Kameroperahuis als stageplek?
Eline: In eerste instantie had ik niet gekozen voor deze stageplek, omdat ik mezelf graag meer wilde ontwikkelen op het gebied van lesgeven. Al gauw kwam ik erachter dat deze stageplek mij dit ook kon bieden. En juist nog meer dan dat! Naast het lesgeven, heb ik ook veel geleerd over het maken van geschikt lesmateriaal. Iets wat voor mij als aankomend kunstvakdocent heel relevant is.
Lotte: Het leek mij heel interessant om aan de slag te gaan met de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’ omdat de thema’s (jezelf zijn, buitenwereld vs. binnenwereld, hoe het docentschap in te richten) mij vanaf het begin heel erg aanspraken en omdat de voorstelling dynamisch in elkaar zit met veel beweging, dans en percussie, waar ik erg van houd. Het leek mij interessant om de thema’s en de expressievormen van de voorstelling dieper te doorgronden en hier een lesbrief uit de destilleren.

Wat zijn jullie taken/wat is jullie opdracht?
Onze opdracht is om een lesbrief te ontwerpen voor mentoren die met hun klas naar de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’ gaan. Het doel is om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling en om hen alvast bekend te maken met de thema’s. We zouden graag willen dat de leerlingen zichzelf herkennen in de personages die allemaal op hun eigen manier omgaan met het thema ‘identiteit’. Ter voorbereiding op het ontwerpen van de lesbrief, hebben wij meerdere lessen gegeven aan derde klassen vwo/havo van een middelbare school in Zwolle. Dit deden wij om meer inzicht te verwerven in welke thema’s er leven bij de leerlingen en tot in hoeverre wij hen konden bevragen over thema’s als ‘jezelf zijn in de klas’ en ‘wanneer ben je eigenlijk jezelf?’. De jongeren bleken daar best een mening over te hebben. Dit leverde interessante gesprekken op tijdens de lessen.

Wat vinden jullie van het thema van de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’?
Zoals gezegd vinden we de thema’s heel interessant. Het zijn alledaagse thema’s waar iedereen mee te maken heeft. Voor docenten in spé is het goed om je te verdiepen in en na te denken over de eigenschappen die een docent wel of niet zou moeten bezitten. De jongeren worden echt aan het denken gezet over hoe zij zich voelen als individu in een groep. Daarnaast past de voorstelling goed bij de belevingswereld van de doelgroep; het speelt zich af in een herkenbare setting met herkenbare taal. Hierdoor kunnen zij zich beter identificeren met de personages en er zodoende iets uit meenemen.

Wat is de mooiste voorstelling die jullie het afgelopen jaar hebben gezien en waarom?
Lotte: Ik heb afgelopen najaar de voorstelling ‘Een klein leven’ van ITA gezien. Dit vond ik een zeer indrukwekkende voorstelling. Hij duurde maar liefst vier uur en ik heb vier uur lang geboeid zitten kijken. De voorstelling gaat over de door jeugdtrauma’s getroebleerde Jude. Hij weet niet hoe hij met zijn verleden moet omgaan en zoekt wanhopig naar uitwegen. Hij deelt zijn verleden echter niet met zijn vrienden, die daardoor het gevoel krijgen geen grip te krijgen op hun band met Jude. De voorstelling gaat over de vraag ‘Wat is vriendschap?’ Ben je pas echte vrienden wanneer je alles met elkaar gedeeld hebt? Naast het feit dat het thema heel mooi uitgewerkt was, vond ik de manier waarop er met (technische) effecten werd gespeeld heel bijzonder.
Eline: Eigenlijk heb ik maar weinig voorstellingen gezien, ik ga vaak naar concerten toe. Het mooiste wat ik daarvan heb gezien is het concert van Eefje de Visser. De teksten die ze zingt zijn heel erg mooi en diepgaand. Het raakt je meteen, iets wat ik het meest belangrijk vind aan muziek.

Deel

Warre Simons geselecteerd voor de Atelierroute van Oerol en Over het IJ Festival in 2019

| Het Atelier is het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Over het IJ Festival en Oerol, waarbinnen drie nieuwe makers gedurende een jaar onderzoek doen naar hun eigen theatertaal en hun visie op locatietheater in de stedelijke context in Amsterdam en op Terschelling. Na een aantal geslaagde Atelier-edities zet het Atelier in op een duurzamere opzet samen met drie partners in talentontwikkeling: Schweigman&, Kasko en De Nieuwe Oost.

Eerder dit jaar werden tien makers voorgedragen die in de zomer op residentie gingen tijdens beide festivals. Na deze kennismaking kozen Oerol en Over het IJ Festival drie makers en hun partners voor wie het Atelier een ideale ontwikkelplek vormt. Naast Warre Simons zijn ook Marinke Eijgenraam (Schweigman&) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost) geselecteerd.

In het Atelier gaan deze makers zich focussen op de vraag: ‘Wat betekent het om een voorstelling te maken die kan spelen op uiteenlopende locaties?’ Daarbij dienen Oerol en Over Het IJ Festival met hun verschillende (sociale) contexten als onderzoekplatform, inspiratiebron en presentatieplek.

Tijdens Over het IJ Festival en Oerol 2019 zullen de makers hun traject afronden met een korte voorstelling.

Deel

Jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd in première

| Zondag 11 november gaat de jongerenvoorstelling "Storm in mijn hoofd" in première in het Huis voor de Amateurkunst Deventer. Deze voorstelling vormt onderdeel van het cultuureducatietraject "De Proeftuin in Talentontwikkeling", een samenwerking met het Theaterschip Deventer.

In de muziektheatervoorstelling "Storm in mijn hoofd" (vrij gebaseerd op de roman "Bint" van F. Bordewijk) wordt dit keer de kant van het verhaal van klas 4D vertelt.  De directeur heeft alle leerlingen waarvan hij vindt dat ze mislukt zijn door gebrek aan intelligentie, een warm thuis of aan schoonheid bij elkaar gezet. De klas wordt met harde hand geregeerd en een ijzeren discipline opgelegd. Tucht en regelmaat wordt de maat. Afwijkend gedrag of afwijkende meningen worden niet getolereerd. Met tekst, slagwerk en Urban Dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. Klas en docent gaan de machtsstrijd aan tussen chaos en tucht, tussen eigenheid en discipline.

"Storm in mijn hoofd" is ook te boeken als schoolvoorstelling. Meer info over de voorstelling en "De Proeftuin in Talentontwikkeling" vind je hier.

Deel

KASKO zoekt een regisseur en een componist/arrangeur

| Vanaf 2019 hebben we plek voor een nieuwe regisseur en een componist/arrangeur. Op 12 en 15 november organiseren we selectiegesprekken bij ons op kantoor in Zwolle. Stuur bij interesse voor 29 oktober je CV/portfolio en een motivatiebrief naar sabine@kameroperahuis.nl

Kameroperahuis is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt Kameroperahuis jonge, nationale talenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, musici en vormgevers en helpen ze binnen een talentontwikkelingstraject van drie jaar hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen, een stevig netwerk op te bouwen en samenwerkingen tot stand te brengen die discipline-overstijgend zijn. We dagen onze makers uit om hun talent zo breed mogelijk in de samenleving in te zetten. Dit doen we binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, op scholen #leert en in de wijk #verbindt.

Vanaf 2019 hebben we plek voor een nieuwe regisseur en een componist/arrangeur

We zijn opzoek naar makers die muziektheaterprojecten willen ontwikkelen binnen onze vier pijlers (#speelt, #werkt, #leert en #verbindt). Je komt in aanmerking voor de selectiegesprekken indien je niet langer dan vijf jaar bent afgestudeerd aan een kunstvakopleiding. Projecten worden zowel geïnitieerd vanuit Kameroperahuis als vanuit de makers zelf. De makers die aan ons verbonden zijn werken op freelance basis.

Interesse? Stuur dan voor 29 oktober je CV/portfolio en een motivatiebrief naar: sabine@kameroperahuis.nl. Omschrijf in je motivatiebrief waarom je bij Kameroperahuis past, wat je wil ontwikkelen en wat je binnen de vier pijlers te bieden hebt. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een gesprek op 12 of 15 november bij Kameroperahuis in Zwolle.

Foto: scènefoto 'Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Nieuwe editie van festivalkaravaan Het Wilde Oosten

| Vanaf oktober tourt er weer een nieuwe editie van Het Wilde Oosten langs 8 verschillende theaters in het oosten van het land. In één avond maak je kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten. Zet je schrap voor een wervelstorm aan ideeën van theater tot literatuur, van kunst tot wetenschap en van dans tot popmuziek.

Het Wilde Oosten is een wervelende festivalavond vol onbegrensde nieuwe makers, wars van hokjes en dwars door disciplines. De Nieuwe Oost en Kameroperahuis brengen deze talenten samen en geven ze een plek om te experimenteren en nieuwe kruisbestuivingen te onderzoeken. Dit jaar is het de beurt aan Booi Kluiving, Mervyn Groot en Ytsje Rosier, Jante Wortel en Matthijs Buddingh en Tonny Nobel.

Informatie over de verschillende performances, makers en de speellijst vind je hier

Deel

Muzikaal leider Een Kersentuin Tijn Wybenga ontvangt Rogier van Otterloo Award

| Tijn Wybenga wordt dit jaar onderscheiden met de Rogier van Otterloo Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De winnaar ontvangt een geldprijs van 5000 euro en wordt uitgenodigd een compositie te schrijven voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo (1941-1988).

Ieder jaar wordt de meest talentvolle Nederlandse (of in Nederland woonachtige) jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider onderscheiden met de Rogier van Otterloo Award. Als stimulans om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke- en lichte muziek.

Tijn Wybenga studeerde in 2016 af aan het Conservatorium van Amsterdam op Jazz Compositie. Tijn is componist, dirigent en artistiek leider en werkte o.a. samen met het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Opera Forward Festival. Met zijn collectief AM.OK slaat Wybenga op een innovatieve manier bruggen tussen hedendaagse jazz en klassieke muziek en met PRIKKEL maakte Wybenga zijn eerste multidisciplinaire voorstelling, die Oranjewoud Festival, Oerol en het Grachtenfestival aandeed.

De Rogier van Otterloo Award wordt op vrijdag 10 augustus aanstaande uitgereikt tijdens een concert van Jong Metropole bij Radio Kootwijk als onderdeel van de NJO Muziekzomer. Op dit festival is tevens de voorstelling Een Kersentuin te zien op 16 en 17 augustus waar hij de rol van muzikaal leider vervult.

Foto: Janus van den Eijnden

Deel

Openbare repetitie Een Kersentuin in Zwolle

| Altijd al eens willen weten hoe het er nu echt achter de schermen van een voorstelling aan toe gaat? Nieuwsgierig naar hoe een acteur in de huid van zijn personage kruipt en hoe een regisseur werkt? Meld je dan aan voor de openbare repetitie van onze nieuwe voorstelling ‘Een Kersentuin’ op vrijdag 27 juli van 16:00 tot 17:00 uur in de repetitieruimte van The Young Ones (Grote Voort 8, Zwolle) waar wij 6 weken te gast zijn.

Na een introductie van regisseur Mart van Berckel kun je een halfuur kijken naar een stuk repetitie geleid door deze jonge regisseur en na afloop kun je in een nagesprek van ongeveer een halfuur vragen stellen. Afhankelijk van de fase van het repetitieproces worden er enkele scènes meerdere keren of gedeeltelijk gerepeteerd en zie je hoe de spelers op de regieaanwijzingen reageren en hoe muziek en spel samenkomt. Zo krijg je een uniek kijkje in de keuken van een repetitie van een muziektheatervoorstelling. Na afloop is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje kennis te maken met de cast en crew.

De openbare repetitie van Een Kersentuin is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk. Meld je uiterlijk 26 juli aan via: publiciteit@kameroperahuis.nl Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken voor de openbare repetitie beschikbaar, dus wees er snel bij.

Een Kersentuin gaat op 17 augustus in première tijdens de NJO Muziekzomer. Eind augustus is ‘Een Kersentuin’ te zien tijdens het Stadsfestival Zwolle.

Deel

Nieuwe Bredero opera in première op Het Grachtenfestival

| Deze zomer brengen wij in samenwerking met Het Grachtenfestival "Niet de klucht van de koe", een nieuwe opera gebaseerd op Bredero's bekende toneelstuk in regie van Warre Simons. Een co-productie van het Grachtenfestival en Kasko, rondom de drie hoofdpersonages: de boer, de dief en de koe.

Gerbrand Adriaenszoon Bredero, de dichter en toneelschrijver, is in augustus 2018 maar liefst 400 jaar dood. Als eerbetoon wordt rondom de drie hoofdpersonages uit zijn beroemdste werk, "De Klucht van de Koe" een gloednieuwe opera gemaakt. Echter deze keer is alles anders. De landelijke rust wordt verstoord door prog-rock, barok instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën. De koe (Merlijn Runia) is haar weiland ontgroeid en de boer (David Visser) laat geld groeien. De dief (Laetitia Gerards) is haar obsessie voor het materiële verloren en verlangt nu naar een ideologische buit. Brederos iconische drietal heeft het onschuldige universum van de klucht definitief verlaten en ontwaakt in een absurd, duister en fysiek muziekdrama.

Niet de klucht van de koe is van 12 t/m 14 augustus te zien in Het Compagnietheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Het Grachtenfestival.

Deel

Kaartverkoop Een Kersentuin op de NJO Muziekzomer van start

| Deze zomer komt regisseur Mart van Berckel met een radicale en tragikomische muziektheaterbewerking van de bekende toneelklassieker van Anton Tsjechov: Een Kersentuin. De voorstelling gaat in première tijdens de NJO Muziekzomer en tourt daarna nog langs het Stadsfestival en enkele theaters. De kaartverkoop voor de NJO Muziekzomer startte afgelopen vrijdag.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. Het onder ogen komen van haar eigen verval leidt tot een pijnlijke confrontatie met het verleden dat zij zo idealiseerde.

De regie is in handen van de jonge regisseur Mart van Berckel. Zijn werk kenmerkt zich door radicale bewerkingen van klassiek materiaal, vaak in een grootse en fantasierijke beeldtaal die de toeschouwer verrast en laat verwonderen. In 2017 maakte Van Berckel bij Kameroperahuis de voorstelling Before I Die en begin 2018 Blinden in een samenwerking met De Nieuwe Oost. Van Berckel maakt Een Kersentuin binnen de nieuwe makersregeling van het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Erik Franssen

Deel

Succesvolle voorstellingenreeks De klok en het meisje

| De locatievoorstelling ‘De klok en het meisje’ zit erop. Samen met de lokale gemeenschap maakten makers van Kasko deze bijzondere voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Twee maanden voor de première waren de voorstellingen al uitverkocht. Zelfs voor de twee extra voorstellingen waren geen kaarten meer te krijgen.

De klok en het meisje was onderdeel van het grootschalige Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa project Under de Toer. Binnen Under de Toer werden 32 verhalen rondom 32 Friese kerken tot leven gebracht. De voorstelling ‘De klok en het meisje’ was gebaseerd op een waargebeurd oorlogsverhaalverhaal rondom de Thomaskerk in Katlijk, een klein dorpje nabij Heerenveen. Tijdens de bezetting zijn twee onderduikers verraden en vermoord. In de voorstelling keerde de verloofde van één van de twee onderduikers na tientallen jaren terug uit Brabant en wordt geconfronteerd met een onverwerkt verleden. Een verhaal dat vandaag de dag nog sterk leeft in Katlijk.

Samen met Oranjewoud Festival, de lokale toneelvereniging de Twa Doarpen, leerlingen van het Bornego College in Heerenveen, vier conservatorium studenten uit Groningen en twee professionals (sopraan Eline Selie en trompettist Luc Hudepohl), maakten makers van Kameroperahuis Céline Hoex, Stan Verberkt, Vera Selhorst en Wessel de Vries deze locatievoorstelling. Wessel schreef speciaal voor deze voorstelling een Fries/Nederlandse tekst.

De toeschouwers liepen tijdens de voorstellingen langs maar liefst zes verschillende plekken in en om de Thomaskerk. Ze lieten zich leiden door het Meisje, gespeeld door de dertienjarige Ilona Schimmel van het Bornego College.

Enkele reacties van het publiek:

“Met volle teugen genoten. Wat knap hoe zo'n ingrijpend verhaal mooi in beeld is gebracht.”
“Ik was echt geraakt! Ontroerend mooi. De muziek, het beeld en het verhaal... alles klopte!”
“Geweldig mooi stuk, alles viel heel mooi in elkaar, zowel muziek en spel. Top”

Foto: Casper Smits

Deel

Auditieoproep jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd

| Kasko en Het Theaterschip zijn samen op zoek naar talentvolle jonge spelers tussen de 14 en 21 jaar voor de productie "Storm in mijn hoofd". De voorstelling is onderdeel van de Proeftuin Talentontwikkeling, een gezamenlijk cultuureducatie traject van Kasko en Het Theaterschip. Eerder werkten wij al succesvol samen met Het Theaterschip aan de kermisopera Paard, Brandweerwagen en Kikker. Deze productie heeft in de zomer van 2016 ruim 25 keer gespeeld op festivals en voor basisscholen.

Storm in mijn hoofd (vrij gebaseerd op de roman ‘Bint’ van F. Bordewijk) vertelt het verhaal vanuit de klas 4D zelf. Met tekst, slagwerk en Urban Dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. Klas en docent gaan de machtsstrijd aan tussen chaos en tucht, tussen eigenheid en discipline.

De voorstelling is een jongerenvoorstelling voor 14 jaar en ouder en wordt gemaakt door regisseur Céline Hoex, schrijver Ischa den Blanken, componist Stan Verberkt, vormgeefster Vera Selhorst en choreografe Elena Lachininoto. ‘Storm in mijn hoofd’ speelt van 11 november 2018 t/m media januari 2019 op verschillende voortgezet onderwijsscholen en er worden enkele vrije voorstellingen gespeeld. De precieze data en tijden worden later bekend gemaakt.

De cast van Storm in mijn hoofd wordt samengesteld uit een basisteam, bestaande uit 3 professionals, 4 tot 6 niet professionals en een ensemble van 6 tot 10 niet professionals. Voor het ensemble en het basisteam voor het seizoen 2018-2019 zoeken wij nu talentvolle spelers, de niet professionals. Op zondag 1 juli en zondag 9 september organiseren wij daarvoor auditiedagen.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Je bent tussen de 14 en 21 jaar oud;
 • Je bent woonachtig in Overijssel of Gelderland;
 • Je hebt ervaring op het gebied van dans en/of theater;
 • Je hebt een goed ritmegevoel (kunnen zingen is geen voorwaarde).
 • Je bent beschikbaar tijdens alle repetitiedagen
 • Je bent bereid om in de periode begin oktober tot medio november donderdag t/m zondag of vrijdagavond t/m zondag en je herfstvakantie te besteden aan het maken van de productie.

Repetitieperiode
De repetitieperiode staat gepland van begin oktober 2018 tot medio november 2018. De spelers uit het ensemble (de 6 tot 10 niet professionals) repeteren alleen op zaterdag & zondag overdag.  De spelers uit het basisteam (de 3 professionals en 4 tot 6 niet professionals) repeteren woensdag t/m zondag overdag. Incidenteel vinden er deelrepetities plaats op maandagavond. Van 18 t/m 28 oktober (herfstvakantie) wordt er extra gerepeteerd. De data en tijden worden later bekend gemaakt.

Overige informatie
De voorstelling "Storm in mijn hoofd" heeft maximaal 10 speeldagen en speelt overdag en tijdens schooltijd. Daarom werken we ook met een dubbele cast voor het ensemble. Mocht je zelf nog op het VO zitten dan helpen wij jou met het verkrijgen van toestemming van je school voor maximaal 6 verlofdagen om deze voorstelling te kunnen spelen. Er zijn geen deelnamekosten verbonden aan dit project en tijdens de repetitie- en speelperiode worden de reiskosten vergoed. Als je op het MBO of HBO kunstvakonderwijs zit kun je de repetitie- en speelperiode gebruiken als stage.

Let op: Als je minderjarig bent op het moment van aanmelding, heb je toestemming van je ouders/verzorgers nodig om aan deze productie mee te mogen doen.

Inschrijven
Je kunt je vanaf nu aanmelden voor de audities via de website van Het Theaterschip

Deel

Nieuwe directie KASKO

| Per 1 juli neemt Annemarie Reitsma na ruim 11 jaar afscheid als directeur van Kasko. Zij draagt het stokje over aan een nieuwe, tweekoppige directie. Karin Netten vervult de positie van artistiek leider en Hannah Soepenberg die van zakelijk leider. Beiden zijn al een tijd verbonden aan Kasko.

Annemarie Reitsma heeft veel vertrouwen in de nieuwe directie en ze vindt het nu het juiste moment om te vertrekken: “Ik zie het als een ultieme vorm van talentontwikkeling om deze ambitieuze dames te begeleiden en klaar te stomen voor mijn opvolging. Ik draag dan ook vol vertrouwen het stokje over aan deze jonge directie” aldus Annemarie Reitsma. Daarmee komt Kameroperahuis in een nieuwe fase. Annemarie Reitsma is naast haar baan als directeur van Kameroperahuis al enige tijd werkzaam als hoofd van de master Muziek aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Hier zet ze haar kennis en expertise in voor het kunstvakonderwijs. Ze gaat zich daar nu volledig op richten.

Deel

Start kaartverkoop locatievoorstelling Welstaat in Frederiksoord

| Op vrijdag 20 april start om 12:00 uur de kaartverkoop van de sprookjesachtige locatievoorstelling Welstaat. Kasko tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch Frederiksoord in september twee weken lang om tot een bijzonder oord waar verbondenheid centraal staat. De aanleiding voor de voorstelling is het 200-jarige bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid dit jaar. De hoofdrol wordt vertolkt door Bas Keijzer (o.a. bekend van Flikken Rotterdam, musical Ciske de Rat en de films Alles is Liefde en Black Out).

De muziektheatervoorstelling gaat over het fictieve oord Welstaat. In dit oord leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Sinds haar overlijden is Welstaat veranderd. De rijkdom neemt af en de ooit zo hechte gemeenschap dreigt in drie groepen uiteen te vallen. Om ervoor te zorgen dat de gemoederen niet nog hoger oplopen, besluiten de bewoners Welstaat te koop te zetten. Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait.

Welstaat is van 19 t/m 30 september te zien in Frederiksoord. De muziektheatervoorstelling speelt in de open lucht en bestaat onder andere uit een korte wandeling. Welstaat maakt samen met IntoNature vanuit Drenthe deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Kaarten zijn vanaf 20 april verkrijgbaar via welstaat.nl

Deel

KASKO kijkt terug op een succesvolle derde editie van SPRUIT

| Vorige week namen de makers van Kasko een week lang De Statenzaal in Zwolle over in het kader van SPRUIT. Ze deden onderzoek en probeerden nieuwe dingen uit. Dit resulteerde aan het eind van de week onder andere in een hoorspel, een performance voor slagwerk en dans, een optreden van gelegenheidsband ‘Haas en de Redder’, een nieuwe opera en nog veel meer.

Drie drukbezochte theaterroutes in een monumentaal pand in Zwolle
De derde editie van de jaarlijkse theaterroute van Kameroperahuis SPRUIT, vond plaats op een wel heel bijzondere locatie: De Statenzaal middenin het centrum van Zwolle. Dit prachtige pand in neogotische stijl met een rijke cultuurhistorische geschiedenis vormde wel een heel bijzonder decor die vormgever Vera Selhorst met een door haar ontworpen lichtinstallatie nog beter naar voren wist te brengen. Begin 20e eeuw fungeerde De Statenzaal als provinciehuis en daarna als bibliotheek. Tegenwoordig zijn er verschillende culturele ondernemers gevestigd. 

Verassende en veelzijdige performances
SPRUIT leverde zeer verassende en verschillende performances op. Zo maakte Laurien van Rijswijk op basis van de film ‘Gummo’ een beeldende performance over een vergeten samenleving waar de tijd stilstaat. Zangeres Merlijn Runia schreef voor de gelegenheid een nieuwe opera. In de kerker van De Statenzaal werd het publiek deelgenoot van de woeste plannen van een vrouw die zich wilde wreken op haar vijand. Terwijl Sara van Gennip samen met violiste Eva Traa een hoorspel over Welstaat ten gehore bracht. Het publiek liet zich met de ogen dicht meevoeren naar een andere dimensie.

Regisseur Céline Hoex is gefascineerd door wat er met mensen gebeurt als ze bang zijn en ze zich proberen ergens aan vast te klampen om zich staande te houden. Samen met Laurien van Rijswijk maakte ze een performance waarin twee mensen koste wat het kost ‘Een Midzomernachtsdroom’ van Shakespeare willen opvoeren terwijl buiten de wereld vergaat. Bijzonder was ook de performance voor slagwerk en dans die percussionist Mervyn Groot maakte samen met paaldanseres en actrice Ytsje Rosier maakte. Deze totaal verschillende disciplines vloeiden mooi in elkaar over en de wisselwerking van klank en beweging. 

Op zoek naar inspiratie
Stapels boeken, mappen vol knipsels, slenteren door musea of urenlang films kijken. In de aanloop naar een voorstelling zoeken theatermakers naar inspiratiebronnen en doen dat allemaal op een andere manier. Regisseur Mart van Berckel nam het publiek mee in dit inspiratieproces en vertelde over het ontstaan van zijn nieuwe voorstelling ‘Een Kersentuin’. Hoe ervaringen in een verzorgingstehuis voor dementerende, een foto expositie over de winterspelen in Sotsji en een klassiek toneelrepertoire stuk als ‘De Kersentuin’ van Tsjechov samen kunnen komen tot een nieuwe hedendaagse muziektheatervoorstelling: 'Een Kersentuin'.

Ook dieren kunnen een inspiratiebron zijn. Zo ging Warre Simons aan de slag met het medium film en maakte een beeldende absurdistische performance waarin een beer in een existentiële crisis komt. En componist Stan Verberkt stelde een SPRUIT gelegenheidsband samen: ‘Haas en de redder’ bestaande uit violiste Eva Traa en drummer Bart van Gemert. Voor de gelegenheid had Stan Verberkt van een joystick een nieuw elektronisch muziekinstrument gemaakt en de geluidsgolven werden met mooie kleuren en effecten zichtbaar.

Enkele reacties van het publiek:
“Het was geweldig! Vooral het hoorspel, tranen in mijn ogen.”
“Kleurrijk en veel variatie.”
“Dankjewel voor de mega inspirerende avond!”

Deel

KASKO maakt samen met de Stadsgehoorzaal Kampen een nieuwe voorstelling

| Samen met de Stadsgehoorzaal Kampen presenteert Kasko in april de muziektheaterproductie Hoofdbewoners. Een voorstelling over de berg aan keuzes en mogelijkheden van de millennials. De regie is in handen van Céline Hoex.

De voorstelling Hoofdbewoners gaat over de twintiger Alize. ze is ondernemend, gepassioneerd en weet wat ze wil. Totdat de twijfel toeslaat en ze de weg kwijtraakt. Lukt het haar om naar zichzelf te luisteren en haar eigen pad te kiezen? Hoofdbewoners geeft een kijkje in de belevingswereld van de millennial, ook wel generatie Y of de burn-out generatie genoemd. Een generatie die is opgegroeid met technologie en in een tijd vol kansen en mogelijkheden. Door al deze kansen is druk om voor het juiste te kiezen hoog. Met alle gevolgen van dien. 

Aan de voorstelling doen zowel professionele acteurs, waaronder musicalster Wieneke Remmers, en semi-professionals uit de regio mee. Voor het schrijven van de muziek is Bas Nijhof verantwoordelijk. Samen met een aantal muzikanten uit Kampen begeleidt hij de acteurs live tijdens de voorstelling. 

Hoofdbewoners is van 10 t/m 15 april te zien in de Stadsgehoorzaal Kampen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsgehoorzaal Kampen.

Deel

KASKO zoekt acteurs voor de productie Welstaat

| Kasko is een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Wij begeleiden jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor de productie Welstaat is Kasko op zoek naar meerdere acteurs (m/v).

Welstaat, sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord
Kameroperahuis tovert in september samen met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch, Frederiksoord twee weken lang om tot het bijzondere oord Welstaat. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden. De magisch-realistische muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. Welstaat is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Welstaat begint met een route waarbij het publiek in groepen rondgeleid wordt door acterende gidsen. Iedere gids behoort tot een clan en draagt een eigen identiteit uit. Diep in de het bos komen de gidsen en publieksgroepen elkaar tegen en ontvouwt zich een slotstuk waarbij de gidsen aangevuld worden door een aantal hoofdpersonages. De vaste performers van Kameroperahuis vervullen de rollen van de gidsen. Er is nog plaats voor een aantal professionele acteurs. De rol kan ook ingevuld worden als stage voor een eindejaarstudent.

Voor Welstaat is Kameroperahuis op zoek naar meerdere acteurs (m/v)

Herken je jezelf voor de rol van gids in het volgende profiel:

 • Je hanteert moeiteloos verschillende acteerstijlen,
 • Je voelt je thuis bij het mede-maken op de vloer,
 • Je bent muzikaal: een geschoolde zangstem is een vereiste,
 • Je bent avontuurlijk ingesteld en ziet spelen in de openlucht als leuke uitdaging,
 • Ervaring met locatietheater is een pré,
 • Je bevindt je in je laatste fase van je studie, of bent niet langer dan 5 jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding.

De repetitieperiode is van 15 augustus tot 19 september.
Repetities vinden deels in een repetitielokaal in de randstad plaats en deels op locatie.
Speeldata: 19 t/m 30 sept 2018 (met uitzondering van de maandagen en dinsdagen)

Interesse in de rol van een gids? De eerste selectie geschiedt op basis van CV, portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 2 april naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 25 april (overdag en/of ‘s avonds) bij Kameroperahuis in Zwolle. Verdere informatie over de auditie ontvang je bij de uitnodiging.

Voor de producties Welstaat en de De klok en het meisje zijn we ook op zoek naar zangeressen. Meer informatie over deze auditie en de producties Welstaat en De klok en het meisje kun je vinden op onze website.

Deel

KASKO zoekt zangeressen voor de producties Welstaat en De klok en het meisje

| Kasko is een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Wij begeleiden jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor de producties Welstaat en De klok en het meisje is Kasko op zoek naar een tweetal zangeressen (v).

Welstaat, sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord
Kameroperahuis tovert in september samen met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch, Frederiksoord twee weken lang om tot het bijzondere oord Welstaat. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden. De magisch-realistische muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. Welstaat is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Welstaat begint met een route waarbij het publiek in groepen rondgeleid wordt door acterende gidsen. Iedere gids behoort tot een clan en draagt een eigen identiteit uit. Diep in de het bos komen de gidsen en publieksgroepen elkaar tegen en ontvouwt zich een slotstuk waarbij de gidsen aangevuld worden door een aantal hoofdpersonages.Voor één van de drie hoofdrollen in Welstaat zijn we opzoek naar een lichte zangeres die kan spelen. Het gaat om de rol van Nova, het bochelmeisje. Nova is de stille getuige van al wat er gaande is in Welstaat. De nacht is haar domein, dan zingt ze in de oren van de slapende bewoners en weet zo mensen met elkaar te verbinden.

Voor Welstaat is Kameroperahuis op zoek naar een zangeres met acteerkwaliteiten en een sterke fysieke performance

Herken je jezelf voor de rol van Nova in het volgende profiel:

 • Je hebt een bijzondere stem en weet deze zowel in het klassieke als het lichte genre te gebruiken,
 • Je leest goed en snel noten,
 • Je hebt een sterke fysieke performance,
 • Je hanteert moeiteloos verschillende acteerstijlen,
 • Je voelt je thuis bij het mede-maken op de vloer,
 • Je bent avontuurlijk ingesteld en ziet spelen in de openlucht als leuke uitdaging,
 • Ervaring met locatietheater is een pré,
 • Je bent niet langer dan 5 jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding.

De repetitieperiode is van 15 augustus tot 19 september.
Repetities vinden deels in een repetitielokaal in de randstad plaats en deels op locatie.
Speeldata: 19 t/m 30 sept 2018 (met uitzondering van de maandagen en dinsdagen)

Interesse in de rol van Nova? De eerste selectie geschiedt op basis van CV en/of portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 2 april naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 24 april bij Kameroperahuis in Zwolle. Voor de auditie vragen we je een Nederlandstalig lied naar keuze voor te bereiden (geen musical). Tijdens de auditie wordt ook nog kort gewerkt n.a.v. het ingestudeerde materiaal.

De Klok en het meisje: onderdeel van het grootschalige project Under de Toer
Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Dit gegeven vormde het vertrekpunt voor schrijver Wessel de Vries om een nieuwe tekst te schrijven. Samen met Oranjewoud Festival brengt Kameroperahuis in juni de spannende, mysterieuze voorstelling ‘De klok en het meisje’. Aan ‘De klok en het meisje’ doen de lokale toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden uit Heerenveen mee.

De voorstelling vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer. Under de Toer maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. In 2018 komen verschillende verhalen van ‘onder de toren’ tot leven. Lokale verhalen die al generaties bekend zijn of juist nu ontstaan. Over unieke objecten in de toren, over onvergetelijke gebeurtenissen die de toren heeft waargenomen of over het leven van bijzondere mensen die met de toren zijn verbonden. Al deze verhalen vallen onder het grootschalige project Under de Toer. In dit project worden 32 verhalen uit 32 dorpen tot leven gebracht met als gemene deler 'onder de toren'.

Voor De klok en het meisje is Kameroperahuis op zoek naar een zangeres

We zijn op zoek naar een professionele, klassieke zangeres die de rol van jonge Joke op zich kan nemen. De oude Joke keert na zestig jaar terug in Katlijk om het graf van haar verloofde te bezoeken. Haar eigen jonge versie verschijnt ten tonele en toont oude Joke haar eigen tragische geschiedenis om zodoende voor eens en altijd af te rekenen met haar demonen. Het gaat om een tekstrol waarbij ervaring en affiniteit met acteren van belang is. Je vindt het leuk om samen te werken met zowel professionele makers als amateurspelers. Je ben niet langer dan vijf jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding. 

De repetities vinden plaats op: 23, 28, 30 mei en 2 juni in Katlijk
Speeldata: 2 t/m 5 juni 2018

Interesse in de rol van Joke? De eerste selectie geschiedt op basis van CV en/of portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 20 maart naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 3 april bij Kameroperahuis in Zwolle. Voor de auditie vragen we je het Ave Maria voor te bereiden en deze a capella aan ons te presenteren. Daarnaast vragen we je een monoloog uit het stuk voor te bereiden, de tekst krijg je na je selectie toegestuurd. Tijdens de auditie wordt ook nog kort gewerkt n.a.v. het ingestudeerde materiaal.

Voor de productie Welstaat zijn we ook op zoek naar meerdere acteurs (m/v). Meer informatie over deze auditie en de producties Welstaat en De klok en het meisje kun je vinden op op onze website.

Deel

De makers van KASKO nemen tijdelijk De Statenzaal over

| Op vrijdag 23 maart organiseren wij voor de derde keer SPRUIT, een muzikale theaterroute op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen elf jonge muziektheatermakers een week lang De Statenzaal in Zwolle over. Op 23 maart presenteren ze om 15:30 en 19:00 uur het resultaat tijdens twee muziektheaterroutes. De gratis entreekaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van de Zwolse Theaters.

Tijdens muziektheaterroute SPRUIT krijgen de makers de kans om voorstellingen en producties in ontwikkeling te presenteren. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen op publiek. De bezoekers lopen tijdens de route door De Statenzaal en zien verschillende korte performances in verschillende ruimtes. Na afloop is er mogelijkheid om kennis te maken en in gesprek te gaan met de theatermakers.

Artistiek coördinator Karin Netten van Kameroperahuis over SPRUIT:
“In SPRUIT geven we onze makers de volledige ruimte om in een week tijd vrij te experimenteren en te maken wat ze willen. Het publiek wordt getrakteerd op onder andere een fantastische, eclectische, absurdistische, luide muzikale act van onze slagwerker en componist Stan Verberkt. Verder op het programma: een zelfgeschreven bordkartonnen epos van mezzosopraan Merlijn Runia en een tipje van de sluier van aanstaande producties Een Kersentuin en Welstaat.”

SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse Theaters. Na afloop van SPRUIT kan het publiek een zelfgekozen bijdrage geven, die wij weer kunnen inzetten voor de volgende editie van SPRUIT.

Deel

Kaartverkoop “De klok en het meisje” van start

| Vandaag is de kaartverkoop voor de muziektheatervoorstelling 'De klok en het meisje' van start gegaan. Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Dit gegeven vormde het vertrekpunt voor schrijver Wessel de Vries om een nieuwe tekst te schrijven. Samen met Oranjewoud Festival brengt Kasko in juni deze spannende, mysterieuze voorstelling.

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

De voorstelling vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer. Under de Toer presenteert gedurende 2018 32 bijzondere verhalen uit Friesland met "onder de toren" als gemene deler. Deze verhalen worden samen met de gemeenschap tot leven gebracht in voorstellingen en/of exposities. Aan "De klok en het meisje" doen de lokale toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden uit Heerenveen mee.

De voorstelling is 3, 4 en 5 juni te zien in en om de Thomaskerk in Katlijk en er wordt zowel Nederlands als Fries gesproken. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Oranjewoud Festival.

Deel

Directeur Annemarie Reitsma blikt terug op 10 jaar KASKO

| Begin 2017 bestond Kasko alweer 10 jaar! Een mooi moment om aan het einde van het jubileumjaar terug te blikken en vooruit te kijken met directeur Annemarie Reitsma.

Hoe is het allemaal begonnen? 
De eerste ideeën voor een productiehuis voor opera en muziektheater ontstonden al in de zomer van 2005. Ik runde toen een eigen productiebureau en was o.a. producent van het Nederlands KamerOperaFestival in Zwolle, Kampen en Hardenberg. Ik kreeg veel jonge regisseurs aan mijn bureau die met hun spannende plannen nergens terecht konden. Na veel gesprekken met het werkveld, beleidsmakers en politiek en veel schrijf- en denkwerk, ontstond in 2007 Kameroperahuis. We begonnen op de zolder van Schouwburg Odeon; ik samen met een marketingmedewerker. Nu tien jaar later is de cirkel eigenlijk rond, met onze intrek in De Spiegel. Gelukkig werken er nu meer mensen op kantoor, want anders hadden we alle prachtige projecten die geweest zijn en nog gaan komen niet kunnen uitvoeren.

Wat is je in die 10 jaar het meest bijgebleven?
Elk jaar was weer anders, doordat we aan zoveel verschillende makers onderdak boden. Iedereen bracht weer een eigen dynamiek mee. Ik ben er ongelofelijk trots op als ik zie waar ze allemaal zijn terecht gekomen. 2012 was een zeer bewogen jaar. Landelijk veranderde er veel op subsidiegebied en we dreigden buiten de boot te vallen. Maar met een nieuwe werkwijze – die we sindsdien steeds verder aan het ontwikkelen zijn - en de onvoorwaardelijke steun van de provincie en gemeente, mochten we door. En wauw, wat een mooie voorstellingen zijn er gemaakt in die tien jaar. De één succesvoller dan de ander, maar ik heb aan alle producties bijzondere herinneringen. De stadsopera Amalia Bandi (een inspirerende samenwerking met Firma Weijland), de opening van de Isala Klinieken en het Fauré Requiem met het Zwols Vocaal Ensemble hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Het is een cliché, maar wat is dit jaar snel gegaan. En wat hebben we veel gedaan! De Bruisende Buren in Zwolle Zuid, het debuut van regisseur Mart van Berckel op de Operadagen Rotterdam en tevens onze eerste internationale coproductie, de residentie in Frederiksoord en de oprichting van Welstaat, en nog veel meer. Bravo voor ons team en alle makers!

Wat staat er ons allemaal te wachten in 2018?
We zijn al maanden druk bezig met de voorbereidingen voor Welstaat, de viering van 200 jaar koloniën der Weldadigheid in Frederiksoord, Drenthe. Een magisch-realistisch muziektheatersprookje, waarbij het dorp even omgetoverd wordt tot een andere wereld. Ik verheug mij ook op 'Een Kersentuin', de tweede grote voorstelling van Mart van Berckel. En in maart komt de 3e editie van SPRUIT, waarbij een aantal van onze makers een weekje het experiment aangaat en het publiek daarna op ontdekkingstocht kan gaan. Het elfde jaar van Kameroperahuis belooft een knaller te worden!

Beeld: scènefoto Before I Die door Erik Franssen

Deel

Toekenning subsidie door de provincie Drenthe voor Welstaat

| Mooi nieuws! De provincie Drenthe heeft definitief bevestigd de subsidieaanvraag voor Welstaat te honoreren. De muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden.

Welstaat is gebaseerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen uit de negentiende eeuw van de Maatschappij van Weldadigheid en haar vrije koloniën. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel & doe wel.

In Welstaat is veel ruimte voor vrijwilligers. Op donderdag 30 november vond er al een eerste informatiebijeenkomst plaats voor geïnteresseerde bewoners uit Frederiksoord en omgeving en ruim vijftig belangstellenden kwamen hierop af. Het is nog steeds mogelijk je aan te melden als vrijwilliger

In dezelfde periode als Welstaat vindt ook de beeldende kunstmanifestatie IntoNature plaats. Zowel Welstaat als IntoNature zijn opgenomen in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Deel

Acteurs gezocht voor een nieuwe productie in samenwerking met de Stadsgehoorzaal Kampen

| In april 2018 presenteert Kasko in samenwerking met Stadsgehoorzaal Kampen een nieuwe semiprofessionele muziektheater productie geschreven door Bas Nijhof. Het belooft een grillige rollercoaster over een op hol geslagen millennialbrein te worden. Onder professionele begeleiding van regisseur Céline Hoex maken jongeren tussen 16 en 30 jaar deze voorstelling.

Na drie succesvolle edities produceert de Stadsgehoorzaal Kampen ook dit jaar weer een eigen voorstelling. Deze keer voor het eerst een muziektheater productie in samenwerking met Kameroperahuis. De tekst wordt geschreven door Bas Nijhof en Anna Maria Versloot van Kameroperahuis zal hem hierin coachen. De regie is in handen van Céline Hoex en Vera Selhorst is verantwoordelijk voor de vormgeving en kostuums. Zij zullen samen met amateurs en medewerkers van de Stadsgehoorzaal Kampen werken aan deze semiprofessionele productie.

Tijdschema
14 november: auditie
8 januari: kick-off
Januari t/m maart: repetities op maandagavond
April: première 

Interesse?
Lijkt het je leuk om mee te werken aan deze nieuwe muziektheaterproductie van de Stadsgehoorzaal Kampen en Kameroperahuis en ben je tussen de 16 en 30 jaar? Meld je dan snel aan voor de auditie op 14 november door je CV en motivatie te sturen naar info@stadsgehoorzaalkampen.nl

Deel

KASKO zoekt vrijwilligers

| Kasko zoekt vrijwilligers die ons team komen versterken tijdens het Stadsfestival Zwolle van donderdag 31 augustus t/m zaterdag 2 september. Wij zijn op zoek naar publieksbegeleiders, kaartcontroleurs en mensen voor in ons promoteam. Goed voor je netwerk, je CV en je helpt ons ook nog eens. Een win-winsituatie!

Lijkt het je leuk om ervaring op te doen in het reilen en zeilen tijdens een voorstelling binnen het Stadsfestival en een uniek kijkje achter de schermen te krijgen? Ben je geïnteresseerd in theater en communicatief ingesteld? Geef je dan nu op. In ruil daarvoor krijg je een vrijwilligersvergoeding van maximaal €40,- per dag, gratis toegang tot onze voorstelling Before I Die en eten en drinken tijdens je dienst.

Geef je op door een email te sturen naar publiciteit@kameroperahuis o.v.v. vrijwilliger tijdens het Stadsfestival Zwolle. Vertel in je e-mail wat over jezelf en geef duidelijk je beschikbaarheid aan.

Donderdag 24 augustus organiseren we een vrijwilligersbijeenkomst waarin we alvast kunnen kennismaken. Schrijf deze datum dus in je agenda!

Deel

Ontdek het talent van morgen bij Het Wilde Oosten

| Vanaf september 2017 dendert een nieuwe karavaan vol jong talent door het land. Verwacht wervelende performances van theater tot literatuur en van dans tot popmuziek.

Jong en relatief onbekend talent wordt steeds minder geprogrammeerd in de reguliere theaters en schouwburgen. Met de afwisselende, spannende vorm van een festivalavond als Het Wilde Oosten proberen De Nieuwe Oost en Kameroperahuis dit tij te keren. Hierin maak je in één avond kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten uit het oosten. Niet alleen door naar ze te kijken, maar ook door na afloop met ze in gesprek te gaan.

Dit jaar zijn schrijfster Helena Hoogenkamp, danscollectief de Arnhemse Meisjes, muziektheatermakers Tim Hammer en Mirthe Dokter, de eclectische band Mr. Goose & the Swinehouse en per stad een speciale gastartiest te zien. 

Over de makers:
Muziektheatermakers Tim Hammer en Mirthe Dokter presenteren hun nieuwe festivalproductie De Balts, een Waltz, maar dan voor dieren. Dieren halen alles uit de kast in hun zoektocht naar de meest geschikte partner. Tim en Mirthe onderzoeken met behulp van gedrags- en evolutiebiologen van Rijksuniversiteit Groningen via muziek, mime, maskers en illustraties dit dierlijke gedrag. Wat is de verwantschap met de mens?

Mr. Goose & The Swinehouse tart de grenzen van popcultuur en neemt jou maar al te graag mee in dat experiment. De muzikanten buitelen in hun muziek langs schoonheid en verwarring naar liedjes die uiteindelijk toch heel herkenbaar zijn. Live is de eclectische band als een jaren 70-trip met flamboyante aankleding, geëngageerde songteksten, verrassende muzikale wendingen, composities met gevoel voor humor en vooral heel veel fantasie.

Danscollectief Arnhemse Meisjes, bestaat uit vijf professionele dansers van Arnhemse bodem (allen alumni van de ArtEZ dansacademie). Speciaal voor Het Wilde Oosten ontwikkelen zij een nieuw stuk. Daarnaast verzorgen zij pop-up dansen door het hele theaterpand. 

Helena Hoogenkamp is schrijver van proza, poëzie en theaterteksten. In 2014 studeerde ze af aan de HKU Writing for Performance. Sindsdien treedt ze regel matig op, onder andere op Lowlands en de Zwarte Cross. In 2012 won Helena de El Hizjra Literatuurprijs en eind 2015 verscheen haar chapbook Kleine Zeemeermin, per ongeluk dood. Tijdens Het Wilde Oosten treedt Helena op met Van wie is dit verhaal?, een monoloog over het eigenaarschap van verhalen.  

Informatie over de speeltijden en speellocaties vind je in onze agenda.

Deel

Droevige mededeling

| Met veel droefheid vernamen we het tragische overlijden van de vrouw en het ongeboren kind van Stefaan Degand.

Namens het hele team van I SOLISTI en Kameroperahuis en de cast wensen wij hem en de betrokken families alle moed en sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies. Stefaan Degand zou een grote rol spelen in de aangepaste versie van Before I Die op Brasschaat Klassiek: "De Tol van de Liefde". Vic de Wachter zal hem vanwege deze tragische gebeurtenis vrijdagavond 14 juli vervangen.

Deel

KASKO speelt tijdens Open Monumentendagen

| Ter ere van het 200-jarige bestaan van de Koloniën van Weldadigheid in 2018, brengt Kasko in september van dat jaar in Frederiksoord en omgeving tien keer de magisch-realistische muziektheaterbeleving 'Welstaat'. Wie nieuwsgierig is naar de makers van Welstaat kan tijdens de Open Monumentendagen 2017 al met ze kennismaken!

Tijdens het Open Monumenten-weekend zijn er in Huis Westerbeek, de Obadja Kapel en de Clemenskerk bijzondere, korte scènes te zien van de makers van Kameroperahuis. Houd voor het totale programma in de gemeente Westerveld de website van het Nationale Park van Drenthe in de gaten.

Deel

Stan en Warre gaan naar Oerol!

| Afgelopen maandag zijn artists in residence van Oerol Warre Simons en Stan Verberkt gearriveerd op Terschelling. Zij zijn door Oerol uitgenodigd om tijdens het festival op het eiland te verblijven en zich door twee bijzondere plekken te laten inspireren. Dit onderzoek zal resulteren in enkele toonmomenten op 10, 12 en 14 juni die ze gebruiken om te kijken wat voor uitwerking hun performance heeft op het publiek. In 2018 krijgt één van de twee makers de kans om de residentie uit te werken tot een volwaardige voorstelling.

Warre Simons gaat een muziektheaterperformance maken waarin tekst, geluid en beeld allemaal een bepalende rol spelen. Stan Verberkt laat zich inspireren door de geluiden van het eiland en werkt binnen de residentie samen met slagwerker Mervyn Groot. Zij gaan aan de slag om de grilligheid van de invloed van de mens op de natuur op theatrale wijze te vertolken. Ze laten zich daarbij inspireren om nieuw slagwerk en nieuwe geluiden te ontwikkelen.

Residentie Warre Simons - What you means to me
Afgesloten van de buitenwereld vormt een eiland zijn eigen, kleine universum. Een plek waar regels kunnen worden geformuleerd die afwijken van de voorschriften die buiten deze microkosmos gelden. Kan op ons eiland dan een nieuwe ideologie over liefde ontstaan? Tijdens deze studie gebruiken we toepasselijk en onzinnig, gestructureerd en wanordelijk alle middelen die ons dierbaar zijn: beweging, beeld, geluid en tekst.

spel: Victor IJdens, Niki Verkaar
concept: Warre Simons, Maarten Schumacher
tekst: Maarten Schumacher
regie, muziek, decor, kostuums: Warre Simons
artistiek coach: Koen Tachelet

Residentie Stan Verberkt - Tweespalt
De grilligheid van het gedrag van de mens gevangen in een scherpzinnige, muzikale ervaring. Gevonden voorwerpen nemen de plaats in van woorden en vertellen over de tweespalt tussen natuur & cultuur, tussen offeren en oogsten. Stan Verberkt en Mervyn Groot brengen schurend slagwerk, lieflijke tonaliteit en beukende oorlogsklanken samen in een bosrijke omgeving waarin de mens onmiskenbaar haar sporen heeft achtergelaten.

concept en muziek: Stan Verberkt
slagwerk: Mervyn Groot
artistiek coach: Peter Zegveld
met dank aan: Bouwbedrijf Bos Terschelling B.V. en Karin Netten

De residentie van Stan wordt mede mogelijk gemaakt door het Jan Pustjens Fonds.

Deel

Kaartverkoop eerste editie Vier Oost Theater Festival gestart

| De kaartverkoop van de eerste editie van Vier Oost Theater Festival is gestart! Geniet op 16 en 17 juni van toneel, muziek, pop-up theater en meer uit het Oosten van Nederland. Wij staan met een spin-off van PLAY MAIDS en Kijk, ik zoek! op dit festival.

Tijdens de eerste editie van Vier Oost Theater Festival reizen gezelschappen en artiesten uit het Oosten, zoals Toneelgroep Oostpool, Kameroperahuis, Nederlandse Reisopera, Orkest van het Oosten, Theater Sonnevanck en The Young Ones langs het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, de Zwolse theaters, de Deventer Schouwburg en Rabotheater Hengelo. Je kunt genieten van korte performances en voorstellingen van theatermakers, gezelschappen en artiesten op verrassende locaties in de theaters, zoals het loading dock, de artiestenfoyer en het zijtoneel.

Spin-off PLAY MAIDS
In PLAY MAIDS ben je getuige van de heimelijke strijd van twee dienstmeiden tegen de onderdrukking van hun meesteres, gespeeld door Margreet Blanken. De twee jongen vrouwen zoeken de grenzen op van hun verbeelding, rollenspel en exhibitionisme. Hoe ver kunnen ze gaan om hun eigen realiteit te creëren? Waar begint hun fantasie en waar eindigt het?

Een spin-off van PLAY MAIDS is tijdens Vier Oost Theater Festival op 16 juni te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle en op 17 juni in het Wilminktheater in Enschede.

Kijk, ik zoek! van Mirthe Dokter
Wat zie je als je plotsklaps in een ander land moet gaan wonen? Je kijkt om je heen: Platte weilanden, honden aan lijnen, natte straten, lange mensen en chocola op brood. En in alle huizen slapen al mensen.

In Kijk, ik zoek! vertelt Mirthe Dokter met verf en kwast het verhaal over een onbekende wereld in het licht van een overheadprojector. Over een jongetje, dat wegvlucht uit de noodopvang, de straat op, rondkijkt, op zoek gaat. Kijk en zie een live geschilderd reuzen prentenboek op papier met veel muziek vanuit de ogen van een vreemdeling.

Kijk, ik zoek! is tijdens Vier Oost Theater Festival op 16 juni te zien in Rabotheater Hengelo en op 17 juni in de Deventer Schouwburg.

Deel

Mart van Berckel ontvangt subsidie van Fonds Podiumkunsten

| Goed nieuws! Kasko ontvangt een tweejarige subsidie van Fonds Podiumkunsten via de regeling nieuwe makers voor regisseur Mart van Berckel. Door deze subsidie kunnen wij hem de mogelijkheid bieden om uitgebreid te experimenteren en te onderzoeken zodat hij de komende jaren zijn artistiek signatuur verder kan ontwikkelen en zich professionaliseren als regisseur. Het traject is begin dit jaar van start gegaan.

Mart van Berckel studeerde in 2016 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten met de door hem geregisseerde afstudeervoorstelling PLAY MAIDS. Deze voorstelling werd zowel door publiek als door de pers goed ontvangen. PLAY MAIDS krijgt een korte reprisetour in mei en juni.

Na zijn afstuderen kreeg Mart een plek als maker bij Kameroperahuis en ontvangt hij nu voor zijn ontwikkelingstraject bij Kameroperahuis subsidie via de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten. Binnen dit traject krijgt Mart de kans om verschillende producties te maken bij onder andere samenwerkingspartner Generale Oost. Begin januari heeft hij hier in residentie gewerkt aan een visueel/auditief onderzoek vanuit het stuk De Blinden van Maeterlinck. Begin 2018 werkt hij deze residentie uit tot een voorstelling. In februari en maart liep hij een regieassistentie stage bij De Nationale Opera bij Lotte de Beer, oud maker van Kameroperahuis. Before I Die is de eerste grote productie van Mart binnen dit traject en tevens zijn debuut op de Operadagen Rotterdam. Before I Die is een coproductie met het Vlaamse blazersensemble I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp en geeft Mart de kans ook over de landsgrenzen te werken.

Mart wordt in zijn ontwikkelingstraject bijgestaan door gerenommeerde coaches als Florian Hellwig en wordt op zakelijk vlak gecoacht door Kameroperahuis.

“In een broeierig zaaltje speelden drie actrices de voorstelling Play Maids, losjes gebaseerd op De Meiden van Jean Genet. De twee dienstmeisjes (…) acteren gepast geëxalteerd en madame wordt gespeeld door Margreet Blanken: heerlijk over de top. Blanken is terug, en die Van Berckel is ook al een ontdekking.” (De Volkskrant ★★★★)

“Macht, wraak en vernedering zijn gebed in een muzikale en visueel puntgave performance.” (Theaterkrant ★★★★★)

Deel

Een geslaagde tweede editie van SPRUIT

| Op vrijdag 10 februari 2017 hebben wij ons jubileumjaar op een mooie en bijzondere manier mogen inluiden met de tweede editie van SPRUIT. Tijdens deze middag en avond lieten onze jonge talentvolle makers in ons nieuwe onderkomen, Theater De Spiegel in Zwolle, het resultaat zien van een week lang intensief samen experimenteren. Dit leverde vijf zeer verschillende voorstellingen op. Onze muziektheatermakers kregen de kans om in een kort tijdsbestek een voorstelling te maken die volledig gebaseerd was op hun eigen artistieke ideeën.

Drie druk bezochte theaterroutes
De aftrap van SPRUIT was eigenlijk ’s middags al met een bezoek van 66 studenten van ArtEZ. Zij konden exclusief als allereerste het werk van onze makers bewonderen. De twee openbare theaterroutes die volgden om 16.00 uur en 17.30 uur, waren tot onze vreugde vooraf al volgeboekt. De bezoekers werden meegenomen op een ontdekkingstocht door de krochten van Theater de Spiegel. Ze werden op verschillende plekken achter de schermen verrast door een performance van de talenten. Het programma was zeer divers: humor, klassieke opera, modern muziektheater, wereldmuziek en zelfs een mime-muziektheaterthriller.

Uniek inkijkje in de belevingswereld van de makers
De bezoekers vonden het erg bijzonder om de makers van zo dichtbij mee te maken en ze waren enthousiast over het hoge niveau (het gemiddelde cijfer dat uit de evaluatie naar voren kwam was een 7,9!). Ze kregen het gevoel de makers via SPRUIT een beetje beter te leren kennen. Zo vormde de performance van Mart van Berckel een uniek inkijkje in zijn belevingswereld en visie op het moderne muziektheater. Dit terwijl Stan Verberkt, Sara van Gennip en Vera Selhorst weer kozen voor een hele andere invalshoek: het maken van een proeve voor een grote Nederlandstalige opera. De insteek: we leven in een tijd waarin we alsmaar doorgaan, hoewel het soms ook goed is om even achterom te kijken en stil te staan bij wat je hebt bereikt. Een herkenbaar, maar ook confronterend thema. Merlijn Runia wist met haar prachtige stem het publiek te raken in de proeve voor Oerol die ze maakte met componist Stan Verberkt en slagwerker Mervyn Groot. Ook de Italiaanse Filomena Croce wist de harten van het publiek te stelen met haar intieme performance Bollywood love drama in 10 minutes en haar keuze voor wereldmuziek. De theaterroute eindigde met The Dissappearance of Mrs. Price, een thriller over een verdwenen juf en een groep volwassenen die er vreemde rituelen op nahoudt, Spannend en eigenaardig tegelijk! Dit alles laat maar weer eens zien hoe divers en veelzijdig muziektheater kan zijn.

Positieve reacties van de bezoekers
Naast het feit dat het leuk is om de experimentele ideeën van onze makers te zien, was het voor het publiek erg leuk om een kijkje achter de schermen te nemen van een theater. Er heerste een gemoedelijke en open sfeer en we hebben positieve reacties mogen ontvangen van het publiek. SPRUIT is dus zowel voor de bezoekers als voor de makers geslaagd. Dat biedt perspectief voor de toekomst!

Enkele reacties van bezoekers:
“Ik was onder de indruk van de diversiteit, creativiteit en kwaliteit van de "Spruiten". Heel erg leuk om op deze manier betrokken te worden bij de maakprocessen van jonge muziektheatermakers.”

“Ik vond het zeer verrassend om het van zo dichtbij mee te maken. Alsof je er zelf onderdeel van uit maakte.”

Deel

Bruisende Buren goes Wild!

| Voor iedereen van 15+ en 65+ uit Zwolle-Zuid die graag muziek maakt, zingt en/of eigen nummers schrijft, organiseert Kasko een geweldig muzikaal project: Bruisende Buren goes Wild. Volg muziekmasterclasses, schrijf een eigen nummer en treed op voor publiek!

Bruisende Buren goes Wild is geïnspireerd door Hair, de geruchtmakende musical uit 1969. U/je schrijft een eigen nummer onder begeleiding van een professionele muzikale coach. Geef vooral een eigen draai en genre aan de Hair-nummers. Hiphop, opera, rock, punk of levenslied? Alles kan. Als het maar gaat over waar u/jij voor staat. Waar wind je je over op? Wat zou je anders willen zien in de wereld? Ter inspiratie zijn er eerst muzikale masterclasses in verschillende muziekstijlen.

Naast een groep jongeren (15+) doet er een groep ouderen (65+) mee. Schrijven de groepen hele andere nummers? Denken ze anders over de maatschappij? Alle nummers komen uiteindelijk samen in een show, die meerdere keren voor publiek wordt gespeeld.

Tijdschema
Aftrap: vrijdag 17 maart
Maart: masterclasses van muziekprofessionals
April: schrijven eigen nummer onder begeleiding van een coach
Mei/juni: repetities
Begin juli: shows voor publiek

Interesse?
Lijkt Bruisende Buren goes Wild u/jou een mooi project, ben(t) u/je muzikaal, woonachtig in Zwolle en ouder dan 15 of juist 65 jaar, meld u/je dan snel aan! Meer informatie: 038 750 12 53.

Bruisende Buren is muziektheater voor, door en met bewoners van Zwolle-Zuid.

Deel

Hannah Soepenberg junior zakelijk leider bij KASKO

| Per 15 oktober is Hannah Soepenberg junior zakelijk leider bij Kasko. Hannah neemt een deel van de taken van directeur Annemarie Reitsma over. Reitsma is tevens hoofd van de Master Muziek bij ArtEZ Conservatorium, waardoor de komst van een junior zakelijk leider gewenst is.

Hannah Soepenberg is nu nog werkzaam bij het Nationaal Jeugd Orkest als senior producent, alwaar haar voornaamste taak het produceren van de NJO Muziekzomer was. Hannah heeft ervaring opgedaan in het inzetten van bijzondere locaties, het produceren van muziektheater en opera, het begeleiden van jong talent en het aangaan van samenwerkingen met verschillende partijen. Haar studieachtergrond is die van organisatie-antropologie en van daaruit heeft ze een brede interesse ontwikkeld voor maatschappelijke processen.

Annemarie Reitsma is blij met de komst van Hannah: “Hannah is een welkome aanvulling bij het groeiende Kameroperahuis. We maken steeds meer voorstellingen en hebben meerdere talentontwikkelingstrajecten lopen. De kennis en ervaring die Hannah in huis heeft, kunnen wij heel goed gebruiken. Evenals haar verfrissende blik.”

fotograaf: Roelof Rump

Vol enthousiasme gaat Soepenberg volgende maand aan de slag. “Kameroperahuis kende ik al vanuit mijn rol als producent bij het Nationaal Jeugd Orkest. Ik heb het productiehuis deze zomer van dichtbij meegemaakt toen zij de producties ‘Ik Vertrek’ en 'Paard, Brandweerwagen & Kikker' speelden tijdens de NJO Muziekzomer. Door deze eerste kennismaking heb ik niet lang hoeven na te denken om te solliciteren op de functie voor junior zakelijk leider. De diversiteit van de activiteiten van Kameroperahuis spreekt me erg aan en ik zie er naar uit om samen met de jonge makers muziektheater te maken dat er toe doet.”

Als de junior zakelijk leider start, liggen er al diverse projecten voor haar klaar. Zo is Kameroperahuis volop bezig met de volgende productie ‘Before I Die’. In deze productie wordt samen gewerkt met I Solisti del Vento, hét blazersensemble uit België. ‘Before I Die’ gaat halverwege 2017 in première.

 

 

Fotograaf Roelof Rump 

Deel

KASKO en Mercatus vertellen hun verhaal!

| Tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland op 25 mei 2016 verzorgt Kasko twee optredens; de opening en een workshop ‘Het verhaal van en door Mercatus & Kasko’.

De opening is de muziek theatrale performance ‘Harde zwarte letters’ welke inhoudelijk is toegespitst op herkenbare thematieken binnen bestuurlijke organisaties. Over proces gestuurde protocollen, stappenplannen, samenwerken en het loskomen van papier.
‘Het verhaal van en door Mercatus & Kameroperahuis’ wordt verteld door Ton Beurmanjer, directeur van Woningcorporatie Mercatus en Karin Netten, artistiek coördinator van Kameroperahuis. Zij geven een inspirerende workshop over transitie en de verbindende kracht van kunst. Deze workshop wordt gedurende de dag tweemaal uitgevoerd.

Woningcorporatie Mercatus en Kameroperahuis vinden elkaar in de behoefte midden in de maatschappij te staan en mensen met elkaar te verbinden. Mercatus omarmt de participatiemaatschappij en het nieuwe werken. Daarvanuit doet zij een beroep op eigen verantwoordelijkheid van zowel werknemers als bewoners. Voorop staat wat de bedoeling nou eigenlijk is en hoe je daar telkens opnieuw invulling aan geeft. Samen zetten ze de verbindende en verbeeldende kracht van kunst in om het Mercatus verhaal te delen. Een gesprek over transitie, verbinding, innovatie en participatie.
Kameroperahuis heeft net als Mercatus een flinke transitie doorgemaakt. Kameroperahuis zet muziektheatertalenten zo breed mogelijk in; binnen de kunstsector, het bedrijfsleven, het onderwijs en in de samenleving. Hiermee ontwikkelen de talenten van Kameroperahuis hun vak zo breed en diep mogelijk en zetten we kunst midden in de maatschappij van de 21ste eeuw.

Klik hier voor meer informatie over Het Grootste Kennisfestival van Nederland.

Deel

Ik kende die hele opera niet!

| - Why Nobody Should Listen To Mozart, Blog 5 - ​Ik kende die hele opera niet. Het kwam als een totale verrassing toen ik bleek aangenomen te zijn voor het project. De auditie alleen al was reuze spannend.

En toen Warre belde, ik was toevallig thuis van Waanders alwaar ik schreef voor Amnesty, ‘sprong ik een gat in de lucht’ en was ik echt in de wolken. Het was gewoon een cadeautje. Dat we meteen met de thema’s uit de Così geconfronteerd werden, was heel goed. Ik kende de hele opera niet. Houd niet van opera. Ik kwam notabene een bekende tegen van 30 jaar eerder, toen we meededen aan een groot multidisciplinair project in de Kampense schouwburg. Ik voelde mij meteen thuis.

Hoppa aan de bak
We werden direct in het diepe gegooid. Geen medelijden. Hoppa aan de bak. Soms dacht ik bij een opdracht: Dat lukt mij voor geen meter, maar toch kwam er dan de inspiratie. Vaak ook tijdens, wat de anderen te berde brachten. En dat ik dan wel durfde en over mijn gene heenstapte. En de aanwijzingen van Sjoeke-Marije en Warre. Ik heb Moon River gezongen ‘samen’ met Audrey Hepburn, mijn favoriete actrice, al vanaf mijn 14e jaar. Warre had de muziek gevonden. Nou, dat had ik nooit gedacht. En ik heb meer dingen gedaan, waartoe ik mijzelf niet in staat achtte.

Het jong-oud gebeuren vind ik een vondst. Tijdens het proces hebben we van elkaar geleerd en elkaar gezien voor wie we zijn en zijn we een beetje familie geworden. Doordat Warre mij vroeg op de piano thuis iets in te studeren, ben ik nu zo enthousiast, dat ik mijn muziek van tig-jaren geleden weer tevoorschijn heb gehaald en van plan ben weer pianoles te gaan nemen. En het zingen met z’n allen op het eind: Soave sia il vento, dat is zo mooi. Dat raakt mij enorm. Bauwien(?) heet ze geloof ik, die ons nog begeleidde met zingen, deed dat op een hele fijne en duidelijke manier.

Sjoeke-Marije en Warre zijn inspirerende begeleiders, geduldig en positief. Want wat had ik het af en toe koud en wat was ik moe en wilde naar huis, maar dan deden we weer iets met beweging of even pauze en dan laadde je weer op. Gisteren was de doorloop. En heb ik gevoeld wat de bedoeling is en zat er logica in. Knap hoor. Want door herhaaldelijk hetzelfde te repeteren, raakte ik de draad kwijt en vroeg mij dan weer af, waar willen ze heen? Wordt het wel wat?? Maar Sjoeke-Marije en Warre hielden het overzicht. Knap werk en ik verheug mij op het weekend.

AnneRose Klokke-Zelders (75 jaar)

Deel

Mozart moest eens weten

| - Why Nobody Should Listen To Mozart, Blog 4 - ​Mozart moest eens weten hoe wij, twee en een halve eeuw later, nog steeds worstelen met de thema’s trouw, ontrouw, verleiding en seksualiteit.

Het is een boeiend proces om met jong en oud een voorstelling te bouwen rond deze thema’s. We werken vanuit eigen ervaringen, wat lang niet altijd gemakkelijk is. Zoete, opwindende ervaringen wisselen af met zure, zoute en bittere herinneringen.

We kunnen met gemak de tijdsduur van Mozarts opera Cosi fan tutte overschrijden, maar beperken ons tot een uur. Ik weet zeker dat Wolfgang Amadeus onze voorstelling had willen zien!

Marjan Penterman (65 jaar)

Deel

Aan de redactie van Spuiten en Slikken

| - Why Nobody Should Listen To Mozart, Blog 3 - Aan de redactie van 'Spuiten en Slikken', Op 9 en 10 april voeren wij (The Young Ones & Kasko) een theater-/ operavoorstelling uit over het thema (on)trouw, liefde en seksualiteit.

De voorstelling vindt plaats in Theater Young Ones in Zwolle.Gebaseerd op Mozarts opera "Così fan tutte" maken wij een voorstelling, waarin 10 jonge mensen (van 16 tot 24 jaar) en 10 ouderen (van 65+) open en vrij over dit onderwerp en hun ervaringen, meningen en gevoelens communiceren. Dit doen we in verhitte discussies, met verleidelijke dansen, wetenschap, zang, poëzie, enz.  Zie ook www.theateryoungones.nl

Openheid
Er is zeker een overlap met het programma 'Spuiten en Slikken' omdat we allebei een openheid uitstralen over dit onderwerp, waar men in het algemeen liever over zwijgt en er een zeker taboe heerst. Ik hoop hiermee jullie belangstelling gewekt te hebben, kom vooral kijken, misschien kunnen jullie er ook iets mee!

Vriendelijke groet,
 

Leo Pape (67 jaar) 

Leo speelt verschillende rollen in de voorstelling, zingt daarnaast een aria uit ‘Così fan tutte' en doet zijn persoonlijke verhaal over ‘trouw tot de dood ons scheidt’

 

Deel

Hoe het echt zit met de liefde

| - Why Nobody Should Listen To Mozart, Blog 2 - ​Toen ik een mailtje kreeg met de vraag of ik auditie wilde doen voor dit project was ik in eerste instantie vooral verward. Een voorstelling, gebaseerd op een opera, over liefde, (on)trouw en seksualiteit, en dan ook nog met jongeren én zestigplussers.

Ik had geen idee hoe ik dat voor me moest zien. Best wel eng eigenlijk ook: normaal gesproken speel ik enkel met mensen van mijn eigen leeftijd, en over de onderwerpen van de voorstelling heb ik het in het dagelijks leven niet echt met mensen. Eigenlijk is dat heel erg gek, dat is in ieder geval waar ik achter ben gekomen tijdens het repetitieproces van ‘Why nobody should listen to Mozart’. Want; wat voor mij duidelijk is geworden, is dat iedereen struggelt met liefde, met wat trouw nu daadwerkelijk inhoudt en seksualiteit.

Hoewel elke speler een compleet ander verhaal heeft, herkennen we onszelf in zekere zin in wat ieder vertelt. De eerste gesprekken die we voerden leken soms haast therapeutisch te werken, maar een praatgroep zijn we niet: uiteindelijk zijn we allemaal bezig met het eindresultaat. Onze reactie op Mozarts Cosí van Tutte is een eerlijk verhaal. Hoe het nou echt zit met de liefde. Met de jeugd, maar ook met de oudere generatie. Een stukje zelfreflectie, en daarbij ook een spiegel voor het publiek. Want in deze voorstelling doen we niet aan sociale normen. We zijn allemaal acteur, hoe jong of oud je ook bent. Ieders verhaal is even belangrijk: of je nou twee echtscheidingen achter de rug hebt, of nog nooit een relatie langer dan twee weken hebt gehad.

Weg van conventies en vooroordelen
Ik was bang dat ik misschien niet in deze voorstelling zou passen, ik heb immers weinig ervaring met liefde, (on)trouw en seksualiteit. Maar ook mijn verhaal, mijn perspectief wordt in de voorstelling verwerkt, en dat maakt het zo bijzonder. Doordat we zo’n gevarieerde groep zijn, kunnen we ook zeggen: dit is hoe het echt zit. We geven een plaatje dat buiten de conventies en alle vooroordelen omgaat. We hebben onze grenzen in deze voorstelling niet overschreden: we hebben ze weerlegd. Een sombere voorstelling wordt het trouwens niet: hoe serieus de onderwerpen soms ook lijken, liefde blijft levendig. Met muziek, dans en de eigenzinnigheid van jongeren en ouderen die hun zegje durven te doen, wordt ‘Why nobody should listen to Mozart’ een regelrecht spektakel, daar ben ik van overtuigd. En waarom je niet naar Mozart moet luisteren, moet je zelf maar komen ondervinden. We hebben namelijk heel wat te vertellen.

Femke Zwiep (16 jaar)

 

Deel

Tainted Love: “Op zowel het proces als op de voorstelling kijk ik met trots terug”.

| Muziektheatervoorstelling Tainted Love werd gemaakt als cultuureducatieproject voor Thomas a Kempis college. In Tainted Love worstelen allemansvriend Herman en zijn vrienden samen - maar toch heel alleen - met hun gevoelens over zichzelf, over elkaar en de ontstane situatie. De voorstelling was deel van het festival Plankenkoorts dat op 22 maart werd gehouden op de school. Tijdens de werksessies geleid door Kasko droegen eindexamenleerlingen muziek zelf het thema miscommunicatie aan als onderwerp. Hieronder volgt een verslag van leerling Femke Zwiep, over Tainted Love en het festival Plankenkoorts.

“Zo moe als ik nu ben, zo enthousiast was ik gisteravond. En geloof me, ik ben ontzettend moe, maar dat was het zeker waard. Volgens mij spreek ik voor alle deelnemers, toeschouwers en de gehele crew  als ik zeg dat Plankenkoorts 2016 een hit was.
Waar Plankenkoorts vroeger enkel een podium voor muziek was, is het nu een festival voor creativiteit en talent in zijn breedste zin. Van het voordragen van gedichten tot zelfgeschreven nummers en het uitvoeren van zelfbedachte dansen. Ik speelde dit jaar in het muziektheaterstuk Tainted Love, gemaakt door de examenklas muziek, in samenwerking met Kameroperahuis Zwolle. Op zowel het proces als op de voorstelling kijk ik met trots terug. Ik ben blij dat ik mijn hele middelbareschooltijd onderdeel heb mogen zijn van zoiets positiefs, een avond met zoveel talent. Ik hoop dat deze succesvolle avond het toonbeeld mag zijn voor het belang van stimuleren van creatief bezig zijn van jongeren. De positieve sfeer is volgens mij al reden genoeg.”
 

Deel

De Metamorfosen van Ovidius in de Zwolse Muziekkamer

| Op zondag 1 november toont stagiair Mart van Berckel zijn muzikale bewerking van de Metamorfosen van Ovidius‘ in de Zwolse Muziekkamer. Metamorfosen is een dynamische, poëtische muziektheatervoorstelling waarin de verhalen van Ovidius hun tijdloze zeggingskracht bewijzen.

Mart van Berckel is vierdejaars student aan de opleiding muziektheater van ArtEZ Arnhem. In drie weken tijd heeft hij een prachtig intieme, hedendaagse muziektheatervoorstelling gemaakt rondom De Metamorfosen van Ovidius. In dit proces kreeg hij coaching van Kameroperahuisregisseur Karin Netten.
Jorien Zeevaart (zangeres en actrice) en Antonis Pratsinakis (cellist), beiden huistalent van Kameroperahuis, spelen onder Marts regie twee personages in een uitzichtloze situatie. Zij zijn als laatste overgebleven op aarde. De rest van de wereld heeft al een metamorfose ondergaan. Door het vertellen van Ovidius’ verhalen ontsnappen zij aan de werkelijkheid en vinden ze een hoopvol uitzicht op de toekomst.

“Ik wil gaan spreken van gedaanten, die in nieuwe werden veranderd.”

De Metamorfosen van Ovidius zijn verhalen over hoop op verandering, over de kracht waarmee iets negatiefs altijd in iets positiefs transformeert. Ze zijn een troostrijk wapen tegen het cynische en rechtlijnige denken van deze tijd.
Klassieke opera-aria’s, gebaseerd op de Metamorfosen, vormen het muzikale uitgangspunt van deze voorstelling. Ze worden in een nieuwe bezetting uitgevoerd met zang, cello en elektronica. Deze muziek en de teksten van Ovidius worden in de voorstelling verweven tot eigentijdse vertellingen.

De voorstelling is vrij toegankelijk en begint om 15:00 uur in de Zwolse Muziekkamer (Mimosastraat 1 - DOAS, Zwolle). In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is het aan te raden van te voren te reserveren, dit kan op e-mailadres: zwolsemuziekkamer@gmail.com.

Deel

KASKO ontvangt donatie voor Requiem van Fauré ‘Afscheid van de Zintuigen’

| Kasko en Zwols Vocaal Ensemble brengen in de dagen voor Allerzielen (29, 30 en 31 oktober) een indringende muziektheatrale ervaring van het Requiem van Fauré, ‘Afscheid van de Zintuigen’. Om de voorstelling financieel mogelijk te maken ontving Kasko op 10 oktober een cheque ter waarde van € 1.500,- van het Monuta Charity Fund.

In ‘Afscheid van de Zintuigen’ neemt de hoofdpersoon u mee in haar naderende afscheid en in het Requiem van Fauré. Dit ‘wiegelied van de dood’ is al meer dan een eeuw een troost in tijden van verlies. Eén voor één laten de zintuigen het leven los, tot alleen nog het gehoor de verbinding vormt tussen leven en dood. Het Requiem wordt opgevoerd in het imposante decor van de Zwolse Plantagekerk.

De voorstelling wordt financieel mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund. Uitvaartverzorger Gerda Schouten en Manager Uitvaartzorg Peter Wessels van Monuta Zwolle, overhandigden namens het Monuta Charity Fund een cheque ter waarde van € 1.500,-.aan regisseuse Sjoeke-Marije Wallendal op zaterdag 10 oktober tijdens een repetitie in de Plantagekerk

De uitvoering van Fauré Requiem ‘Afscheid van de Zintuigen’ op zaterdag 31 oktober is exclusief voor Monuta. Dennis Blaak, relatiebeheerder bij Monuta Zwolle en ambassadeur van dit project: “Monuta Zwolle organiseert 31 oktober een memorial voor nabestaanden die in het afgelopen jaar een dierbare zijn verloren. Kameroperahuis voert die avond het Requiem van Fauré exclusief voor hen op. De nabestaanden ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging. Tijdens de memorial kunnen mensen hun geliefden en dierbaren herdenken. Hopelijk draagt deze memorial er toe bij om dit verlies een plek te geven.”

Kaarten voor de uitvoeringen op donderdag 29 en vrijdag 30 oktober zijn te verkrijgen bij de Zwolse Theaters.

Deel

Metamorfosen van Ovidius door Mart

| Op maandag 28 september is Mart van Berckel, laatstejaars student aan ArtEZ Conservatorium in Arnhem, begonnen aan zijn stage bij Kasko. Mart heeft na veelvuldig pianospel en regelmatig uitvoerende op het toneel te zijn geweest, zijn focus gericht op regie en theater maken.

Stage lopen bij Kameroperahuis is een bewuste keuze. De eigentijdse vorm van muziektheater waar het productiehuis om bekend staat, trekt hem aan. En het feit dat Kameroperahuis een Collectief heeft met zoveel jonge theatermakers van allerlei disciplines maakt dat hij het productiehuis een ideale plek vindt om zichzelf te ontwikkelen. Kameroperahuis kent hij van afgestudeerde mede-studenten die voor Kameroperahuis werken of gewerkt hebben, waaronder collectieflid Tim Hammer.

Het eindresultaat van zijn stage zal een opvoering zijn gebaseerd op de Metamorphosen van Ovidius zijn. Publius Ovidius Naso (43 v.Chr. - 17 na Chr.) behoort tot de grote dichters uit het Augusteïsche tijdvak. Ovidius’ verhalen spreken Mart aan omdat ze gaan over eeuwigdurende verandering. Volgens Ovidius is niets definitief of eindig. “Omnia mutantur, nihil interit” of te wel “Alles verandert, niets vergaat”. Ovidius’ verhalen en muziek uit reeds bestaande opera’s zullen in Marts voorstelling in één grijpen en één vertelling vormen.

Mart zal tijdens zijn stageopdracht gebruik mogen maken van de kennis en talenten van zangeres Jorien Zeevaart, cellist Antonis Pratsinakis en regisseuse Karin Netten. Jorien en Antonis waren tot voor kort nog onbekend voor hem. En dat maakt het werken aan deze voorstelling best spannend. "Het is heel wat anders om met professionals te werken dan met je medestudenten en vrienden. Je weet nog niet hoe zij zullen reageren op je aanwijzingen en waar hun capaciteiten liggen. Dat vind ik een spannend element aan het beginfase van mijn stage”, aldus Mart. Maar hij kijkt de samenwerking positief tegemoet, nu hij Jorien en Antonis heeft zien spelen en repeteren tijdens Kameroperahuis’ laatste productie ‘Ik Vertrek’.

Ovidius’ Metamorphosen in een vertelling door Jorien Zeevaart en Antonis Pratsinakis onder regie van Mart van Berckel wordt later dit jaar opgevoerd. Data en locatie volgen binnenkort.

Deel

Laatste column in De Swollenaer

| Sopraan Bauwien van der Meer sluit de columnreeks af. Zij schrijft over haar rol als ‘vrouw’. Van der Meer heeft zich als sopraan de laatste jaren vooral bezig gehouden met moderne/hedendaagse opera en muziektheater. De combinatie van acteren en zingen, de magie van het theater en het contact dat daardoor met mensen ontstaat, vindt zij geweldig.

Vrijdagmiddag open ik de mail van de componist (Lucas Wiegerink): “Zie hier de herziene versie van Ik Vertrek. Excuses, het zijn iets meer veranderingen dan ik had verwacht.” Ik stort me op de partij, die nog een aantal maal veranderd zal worden. “Sorry jongens”, schrijft de componist bij een voor mij inmiddels vierde versie van de partituur: “ Ik raad iedereen aan de volgende keer samen te werken met een al overleden componist.” “Kan geregeld worden”, schrijf ik terug.

In Ik Vertrek zing ik de Vrouw, die de materialistische wereld achter zich wil laten; die terug wil naar een eenvoudiger manier van leven, zonder kinderarbeid en milieuvervuiling. Ze vertrekt naar een eiland. Om een beetje in de rol te komen, lees ik Walden van Thoreau die rond 1850 besloot hetzelfde te doen en zich twee jaar terugtrok bij Walden Pond. De overeenkomsten zijn frappant, zeker als je 'stoomtrein' vervangt door 'iPhone'.

Toevallig was ik de mijne twee weken kwijt, terwijl ik met mijn gezin in een hutje in Devon zat; nauwelijks teruggetrokken uit de maatschappij, maar wel lekker rustig. Toen ben ik gaan haken, en sinds een maand of twee hebben we een moestuin. Leef ik me in in mijn personage of is hier sprake van een midlifecrisis?

Een aantal weken voor de start van de repetitieperiode werd de trailer opgenomen bij een zandleverancier vlak buiten Zwolle. Het was een prachtige dag. Ik zat bovenop een zandhoop en dacht: ik kom met dit vak toch op de raarste plaatsen. Vanaf mijn uitkijkpunt zag ik zomerweiden met koeien, hoogspanningsmasten, een haas die wegspringt in de wei; een reiger die opvliegt. Erik, die de trailer maakt, vroeg me steeds iets verder te gaan. Het lijkt op mijn voorhoofd geschreven: ‘laat mij rare dingen doen: klimmen, springen, vallen, rennen, kruipen, op mijn kop staan en dan zingen: ik doe alles voor een beetje aandacht’. Ik geloof dat ik er nog niet aan toe ben de maatschappij achter me te laten.

Deel

Studenten bruisen met KASKO

| Kasko verzorgt twee workshops tijdens Bruisweken ARTez

Tijdens de Bruisweek, de introductieweek voor studerend Zwolle, zijn regisseurs Sjoeke-Marije Wallendal en Karin Netten met twee groepen tweede- tot vierdejaars ARTez-studenten Kameroperahuis aan de slag gegaan.
In een middag tijd hebben de studenten kennis gemaakt met hun eigen fysieke mogelijkheden, en voor de instrumentalisten in combinatie met hun instrument. Dit gebeurde vanuit de gedachte dat muziektheater maken iets anders is dan in een bak van een orkest bij de opera musiceren of stil staan voor de zaal en zingen. Bij muziektheater ben je muzikant/zanger en theatraal performer. Dat betekent dat je meer doet dan zitten, spelen, staan en zingen.
Wat is dat meer? En hoe doe je dat?  De regisseurs lieten de studenten hun blik en horizon verbreden en de diverse mogelijkheden te verkennen.

 

Deel

Vormgeefster Calle aan het woord

| Theatervormgever Calle de Hoog studeerde af aan de Scenografie Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is momenteel werkzaam als decor- en lichtontwerper. Ze is vanaf de conceptfase betrokken bij het ontwikkelen van de voorstelling, zodat het decor geïntegreerd kan worden in de tekst, de muziek en de regie. Dit zorgt voor een sterk gezamenlijk uitgangspunt voor het maken van de voorstelling.

Met Kameroperahuis maken we muziektheater op locatie. Voor mij als decorontwerper is dat een uitdaging, omdat we geen voorstelling maken voor de theaterzaal, maar werken met een landschap waarin van alles gebeurt. Denk aan overvliegende vogels, wind en omgevingsgeluiden. Ik probeer aan dit landschap iets toe te voegen wat het publiek anders naar de ruimte doet kijken.

Mijn ideeën zijn vaak ambitieus. Ik studeerde af met een decor bestaande uit 300 vierkante meter water en vorig jaar toverde ik een klaslokaal om in een volledig blauwe ruimte. En ja, ook voor ‘Ik Vertrek’ pak ik weer uit. Het paradijselijke eiland, waar de man en de vrouw in de voorstelling naar vertrekken, wordt verbeeld door een knalroze landschap. Dit heb ik een jaar geleden bedacht tijdens één van de eerste gesprekken met het artistieke team. Het idee sloeg aan en ik ging direct aan de slag om te bedenken hoe ik dit grootse plan zou gaan realiseren.

De locatie waar onze voorstelling speelt tijdens het Stadsfestival is enorm. Hoe krijg ik dat in zijn geheel roze? Moet ik dat wel willen? Welk effect moet het hebben? Allemaal vragen die in mijn hoofd rondspookten. De aanwezigheid van bomen, wind, gras en heuvels maakte de uitdaging alleen maar groter. Veel ideeën passeerden de revue: roze verf, poeder, stof. Alles wees ik af op basis van praktische of financiële overwegingen. De verf zou een permanente roze waas over het landschap achterlaten en het poeder zou niet alleen het landschap, maar ook het publiek roze kleuren door de wind. Uiteindelijk kwam ik uit op roze plastic folie, dat als een deken een deel van het landschap kon bedekken. Dit was de oplossing. Dus, hup! Ik bestelde 1000 meter roze folie, zocht een club enthousiaste vrijwilligers om de stukken folie aan elkaar te plakken. Nu moet het nog over het speelvlak worden uitgerold en klaar is ons decor!

Deel

Karin Netten schrijft derde column

| Kasko speelt tijdens het Stadsfestival (3 tot en met 6 september) de eigentijdse muziektheatervoorstelling op locatie ‘Ik Vertrek’. In vijf columns vertellen enkele cast- en crewleden van ‘Ik Vertrek’ hoe de voorstelling is ontstaan, hoe zij het stuk vanuit hun discipline hebben benaderd en het eindresultaat zien in de context van vandaag de dag.

In de derde column van deze reeks is Karin Netten aan het woord. Karin Netten is naast regisseur ook artistiek coördinator bij Kameroperahuis. Ze is afgestudeerd aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Karin wil ontroerende, tragikomische muziektheatervoorstellingen maken, waarin ieders talent tot bloei komt en waarmee ze een breed publiek enthousiasmeert en kennis laat maken met deze prachtige kunstvorm. 

De muzikale repetities van Ik Vertrek zijn begonnen en mijn telefoon gaat; de bariton ligt in het ziekenhuis. Hij is niet in levensgevaar, maar zal niet op tijd op de been zijn om mee te kunnen spelen. “Wat erg voor je! Heel veel sterkte en we gaan op zoek naar iemand anders.” Ik probeer rustig en vooral niet egocentrisch te klinken. Zijn gezondheid staat uiteraard voorop. Ik hang op en bel in paniek Lucas (de componist): “Het is vreselijk, we moeten op zoek naar een nieuwe bariton!”. Het punt is dat deze nieuwe man niet alleen fantastisch moet kunnen zingen, maar hij moet ook kunnen acteren en een goede match zijn met Bauwien, de vrouwelijke hoofdrol. Daarbij is het zomervakantie en de Nederlandstalige baritons liggen niet voor het oprapen. We stellen een lijstje op van onze favoriete kandidaten en ik ga bellen, mailen en appen.

Enthousiast over de voorstelling praten is geen probleem. Ik Vertrek is namelijk een zeer actuele, nieuw geschreven en nieuw gecomponeerde opera. De jonge makers van Kameroperahuis, waaronder ik, hebben vanuit een gezamenlijke fascinatie rondom de verlangens en valkuilen om zelfvoorzienend te leven, een concept geschreven. Van hieruit is de schrijfster aan de slag gegaan en heeft de componist de tekst op muziek gezet. Alles staat op papier en de muziek begint goed te klinken. Het is nu mijn taak om samen met de cast hier een voorstelling mee te maken. Maar dan moeten we wel compleet zijn!

Gelukkig blijkt bariton Martijn Sanders, na wat schuiven in zijn agenda, mee te kunnen doen. Er valt een last van mijn schouders. We spreken af in een hotellobby in Vianen om kennis te maken en de partituur door te nemen. Tussen alle zakenmannen in lezen we samen, soms iets te luid en enthousiast, het stuk en maak ik hem deelgenoot van mijn gedachten. We hebben er zin in!

 

Deel

Hartstochtelijk liefdesdrama van Kameroperhuis op Stadsfestival

| De musici van Kasko bereiden zich deze warme zomerdagen voor op het Stadsfestival. Ze brengen begin september eigentijds muziektheater op de planken waarbij zowel de hoofdpersonen als de toeschouwers de alledaagse beslommeringen ontvluchten.

“De wereld is verschrikkelijk, ik ga die ontstijgen”, sopraan Bauwien van der Meer zingt de woorden vol overgave. In cultuurwerkplaats R10 wordt gerepeteerd voor de voorstelling ‘Ik Vertrek’. De toeschouwers stappen tijdens het Stadsfestival bij het Rodetorenplein in een bootje om met de hoofdpersonen aan boord naar een geheime locatie te varen.

Bij de ontwikkeling van de voorstelling zijn een schrijfster, dramaturg, componist, regisseuse en twee vormgevers van Kameroperahuis betrokken. “Dat is altijd spannend”, vindt regisseuse Karin Netten. “Wat fascineert ons? We kwamen al snel uit op hypes als quinoa, speltbrood en urban farming.” Zelfvoorzienend leven in een hutje op de hei, Netten droomt er zelf weleens van. “Maar dan is de vraag: hoe ver kun je terug gaan? We zijn zo verbonden met onze telefoon.” Deze zoektocht gaat het stel in de voorstelling aan. Ze besluiten niet meer mee te doen en naar een onbewoond eiland te vertrekken. “Maar in de rust ontploft haar hoofd”, verklapt Netten. “De muzikanten verbeelden de chaos in haar hoofd. De man is veel realistischer: we kunnen niet terug naar het leven van Tarzan en Jane. Hij zet lekker de tent op en verkent het eiland, zij zit strak in haar regime. Het gaat over de zoektocht en de drang naar een biologischer leven. De voorstelling is ook een hartstochtelijk liefdesdrama, doordat hun ideeën haaks op elkaar staan.”

In de kale repetitieruimte van R10 bereiden de zeven leden van Kameroperahuis zich voor. En dan blijkt muziektheater een wonderlijk samenspel en een vak apart. “Muzikanten moeten acteren en acteurs moeten musiceren”, legt Netten uit. “Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je vraagt het onmogelijke. Muziektheater vraagt om een heel andere concentratie en openheid.” 
De muzikanten van het ensemble en de twee zangers bezitten deze kwaliteiten. De diepe, warme stem van bariton Martijn Sanders vult de kille repetitieruimte. Het geluid van de harp en de cello zwellen aan. Componist Lucas Wiegerink luistert aandachtig en geeft hier en daar een aanwijzing. “Hij let op de juiste noten en het ritme”, legt Karin Netten uit. “Ik kijk als regisseur naar de intentie en de mise-en-scène. Hoe spelen ze samen in de theatrale zin van het woord?” Zodra ze de muziek kunnen dromen, duiken de musici in het acteerwerk. Het muziektheaterstuk is gezien het thema niet geschikt voor jonge kinderen “Verder is er geen leeftijd aan gebonden. Er zit voor iedereen iets in.”

Ik Vertrek speelt van donderdag 3 tot en met zondag 6 september 2015 vijf voorstellingen op het Stadsfestival in Zwolle. Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.stadsfestival.nl. Meer informatie over de voorstelling of Kameroperahuis is te vinden op www.kameroperahuis.nl.

Uit: De Peperbus, 12 augustus 2015, Jaco Meijboom

 

Deel

Tweede column ‘Ik Vertrek’

| Kasko speelt tijdens het Stadsfestival (3 tot en met 6 september) de eigentijdse muziektheatervoorstelling op locatie ‘Ik Vertrek’. In vijf columns vertellen enkele cast- en crewleden van ‘Ik Vertrek’ hoe de voorstelling is ontstaan, hoe zij het stuk vanuit hun discipline hebben benaderd en het eindresultaat zien in de context van vandaag de dag.

Componist Lucas Wiegerink zoekt in zijn werk voor muziektheater naar manieren om de verschillende disciplines met elkaar te verweven en elk onmisbaar te laten zijn. Vanaf het allereerste begin in de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling werkt Lucas samen met alle betrokken makers. Hij studeerde af aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en aan de Manhattan School of Music in New York. Op dit moment is Wiegerink ‘Young Composer in the Spotlights’ van Musis Sacrum in Arnhem.

Oneindig veel mogelijkheden?
Vroeg of laat komt de gevreesde dag: de eerste noot van je eerste opera moet op papier worden gezet. Het libretto ligt voor je, de inkt nog nat. Nu is het mijn beurt als componist. Waar begin ik, wat wordt de eerste noot? Ik hak de knoop door: het wordt een G, gespeeld door de fluit. Melodieën, akkoorden en ritmes borrelen op. Welk instrument speelt wanneer? Oneindig veel mogelijkheden, oneindig veel keuzes. Veertien weken voor een uur muziek. Tijdsdruk… twijfel…
In de muziektheatervoorstelling Ik Vertrek ontvluchten een man en een vrouw de consumptiemaatschappij door naar een afgelegen eiland te vertrekken. Ontsnappen aan alle drukte en hectiek van ons bestaan, wie wil dat niet? Maar kunnen we dan ook aan onszelf ontsnappen? Dat is de vraag die we ons in deze voorstelling stellen.
Zelf zou ik op een verlaten eiland gewoon doorgaan met componeren. Ik zou daar gebruiken wat voorhanden is: de menselijke stem, takken, rietstengels, water. Muziek schrijven binnen zo’n kader lijkt me heerlijk. Ik denk hierbij aan de Russische componist Igor Stravinsky, die eens zei dat zijn vrijheid groter en intenser werd naarmate hij zich meer beperkingen oplegde. Een beperking betekende voor hem een kracht. Hij heeft gelijk. De mogelijkheden zijn helemaal niet oneindig. In de loop der jaren heb ik mijzelf als componist toch kaders opgelegd? Er zijn ritmische patronen die telkens weer terugkeren in mijn stukken. Ik heb opvattingen over de spanningsboog van een melodie, over instrumentatie, over samenklanken. Ik lees het libretto voor de zoveelste keer door. De emoties liggen daar al in besloten. De zee aan mogelijkheden in mijn hoofd wordt steeds kleiner en de noten verschijnen een voor een op papier. Vlak voor mijn deadline verander ik de eerste noot van een G in een Es. Ja, dat is toch beter

Deel

Column ‘Ik Vertrek’ in De Swollenaer

| Kasko speelt tijdens het Stadsfestival (3 tot en met 6 september) de eigentijdse muziektheatervoorstelling op locatie ‘Ik Vertrek’. In vijf columns vertellen enkele cast- en crewleden van ‘Ik Vertrek’ hoe de voorstelling is ontstaan, hoe zij het stuk vanuit hun discipline hebben benaderd en het eindresultaat zien in de context van vandaag de dag.

Libretto-schrijfster Annemarie Slotboom bijt de spits af. Slotboom studeerde in 2003 af aan de opleiding ‘Writing for Performance’ (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en heeft sindsdien onafgebroken voor het theater geschreven.

“Niets is zo heerlijk als een vertrek. Al zeg ik het zelf. Op een lange reis gaan, geeft mij altijd het gevoel van vrijheid. Niets moet zo erg zijn als een reis die op het allerlaatste moment gecanceld wordt; wegens het weer, een vogel die de motor van het vliegtuig invliegt, of wegens politieke omstandigheden. Laatst keek ik vol medeleven naar twee jonge mensen die klagerig op de bank zaten in een tv-programma van MAX, omdat hun vlucht naar Griekenland op het allerlaatste moment gecanceld was. All-in reizen zouden niet op het allerlaatste moment gecanceld mogen worden. Crisis of geen crisis. Schandalig!

“We hebben de koffers weer moeten uitpakken” zegt het meisje teleurgesteld. Haar schouders hangen naar beneden. Dat de Grieken zo ongeveer aan voedselbonnen toe zijn, vergaten we. Want ik begreep haar pijn. Wanneer het besluit tot vertrek eenmaal gemaakt is, is thuisblijven geen optie meer. Vertrekken houdt een belofte in. Avontuur. Een oneindige hoeveelheid aan mogelijkheden. Het zou zo maar eens kunnen dat daar in de verte, of langs de kant van de weg het 'ware geluk' ineens voor het oprapen ligt. Een koffer weer uit moeten pakken is tegennatuurlijk. Niet voor niets haalt dit stel de televisie ermee.

Het stel in de voorstelling ‘Ik Vertrek’ van Kameroperahuis vertrekt niet naar een all-in vakantie, maar naar een plek waar alles anders is, een plek ver van de beschaving, waar ze diep de modder in duiken op zoek naar een deur die je precies brengt waar je hoort. Hierdoor is de voorstelling niets anders dan het moment van weggaan (het moet eerder vergelijkbaar zijn met een trip naar de maan).  Hier gaat het stel op in de natuur. Dit is precies zoals ik me als kind voorstelde dat avontuur moest zijn: onder de modder en tussen de takken door een jungle rennen. De urgentie is hetzelfde. “

Kijk voor meer informatie en speeltijden op www.stadsfestival.nl of www.kameroperahuis.nl.

Deel

Van Kalsbeek staat op, Klaphake gaat zitten

| Het is een mooie zomerdag, de 1e juli, als het bestuur van Kasko zich meldt bij Sigarenfabriek De Olifant in Kampen. Het geplande bestuursoverleg heeft een bijzonder tintje.

Na acht jaar in het bestuur te hebben gezeten stopt Elsabe Kalsbeek met haar functie. In 2007 richtte zij Kameroperahuis samen met Annemarie Reitsma op. Elsabe begon als voorzitter en was de laatste jaren als secretaris actief verbonden bij al onze activiteiten.

Dat het bestuursoverleg gepland stond bij Sigarenfabriek De Olifant was niet voor niets. Thomas Klaphake, directeur van De Olifant en De Eenhoorn Koffie en Thee, neemt plaats op de functie van Elsabe. Al enige tijd loopt hij mee met het bestuur om zich te verdiepen in wat er gebeurt binnen het productiehuis voor muziektheater en opera. Vanaf 1 juli is Klaphake dus onze nieuwe secretaris.

Wij bedanken Elsabe Kalsbeek voor haar enthousiaste inzet en verwelkomen Thomas vol trots!

Deel

In de tussentijd…. op Station Zwolle

| Mensen komen van de roltrappen af en lopen door de reizigerstunnel naar het perron. Of naar de stationshal.

Zwolle is een (brede) spoortunnel rijker. Na vier jaar klimmen en klauteren over een nauwe spoorbrug hebben de reizigers alle ruimte gekregen in een schitterende, lichte reizigerstunnel. In het rood met wit gekleed kwamen om 8.15 uur, vrijdagmorgen 26 juni 2015, 50 amateur koorleden van de trappen en uit de liften al zingend in de reizigerstunnel te voorschijn. Aan weerszijden van de tunnel kwamen de koorleden samen, de hierdoor al verwarde reizigers keken verbaasd op toen ze over de geluidsinstallatie een vrouw hoorde zingen. Waar kwam die stem vandaan? Waar moet ik kijken? Uiteindelijk rolschaatste de zingende vrouw (Jorien Zeevaart) tussen het publiek door naar voren en werd ze omsloten door de koorleden. Samen zongen zij het, speciaal voor de tunnel geschreven, lied 'In de tussentijd'.
Gedurende de dag waren op het stations diverse acts te zien van o.a. Prentje Momentje, De Italianen en Theatergroep Draadloos. De regie van de opening was in handen van Sjoeke-Marije Wallendal.

{Meer foto's volgen}

Deel

Te gast bij Soroptimisten Twente

| Op het schitterende erf van wijnhandelaar Jan Herbrink mocht Anna Maria Versloot vertellen over Kasko en haar rol daarin.

Woensdag 17 juni was Kameroperahuis te gast bij de Soroptimisten Twente. Een twintigtal dames luisteren aandachtig naar de presentatie van Anna Maria Versloot. Anna Maria nam hen in de presentatie mee langs enkele peilers van Kameroperahuis; voorstellingen, talentontwikkeling en zakelijke opdrachten. Aan de hand van de muziektheatervoorstelling Being Arthur vertelde Anna Maria over de diverse gedachten die zij had tijdens het schrijven van het stuk. En welke hedendaagse twists zij aan het klassieke stuk van King Arthur heeft meegegeven; zoals vrouwelijk leiderschap. Een twist die past bij de Soroptimisten! 

Dat Kameroperhuis talentontwikkeling als rode draad heeft in al haar producties komt naar voren in haar project 48 uurs Opera. Dit project heeft zij begin februari uit mogen voeren bij Kameroperahuis met haar mede-collectiefleden. De derde peiler die werd aangehaald in de presentatie was 'zakelijke opdrachten'. Steeds vaker wordt Kameroperahuis gevraagd om een voorstelling rondom een opening te schrijven of een conferentie muzikaal of theatraal te omlijsten.

Deze lezing was een prettige manier om te laten zien wat Kameroperahuis is, kan en doet. De reacties van de dames waren enthousiast, spontaan en sommige zelfs hartverwarmend.

Deel