038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Succesvolle voorstellingenreeks De klok en het meisje

| De locatievoorstelling ‘De klok en het meisje’ zit erop. Samen met de lokale gemeenschap maakten makers van Kasko deze bijzondere voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Twee maanden voor de première waren de voorstellingen al uitverkocht. Zelfs voor de twee extra voorstellingen waren geen kaarten meer te krijgen.

De klok en het meisje was onderdeel van het grootschalige Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa project Under de Toer. Binnen Under de Toer werden 32 verhalen rondom 32 Friese kerken tot leven gebracht. De voorstelling ‘De klok en het meisje’ was gebaseerd op een waargebeurd oorlogsverhaalverhaal rondom de Thomaskerk in Katlijk, een klein dorpje nabij Heerenveen. Tijdens de bezetting zijn twee onderduikers verraden en vermoord. In de voorstelling keerde de verloofde van één van de twee onderduikers na tientallen jaren terug uit Brabant en wordt geconfronteerd met een onverwerkt verleden. Een verhaal dat vandaag de dag nog sterk leeft in Katlijk.

Samen met Oranjewoud Festival, de lokale toneelvereniging de Twa Doarpen, leerlingen van het Bornego College in Heerenveen, vier conservatorium studenten uit Groningen en twee professionals (sopraan Eline Selie en trompettist Luc Hudepohl), maakten makers van Kameroperahuis Céline Hoex, Stan Verberkt, Vera Selhorst en Wessel de Vries deze locatievoorstelling. Wessel schreef speciaal voor deze voorstelling een Fries/Nederlandse tekst.

De toeschouwers liepen tijdens de voorstellingen langs maar liefst zes verschillende plekken in en om de Thomaskerk. Ze lieten zich leiden door het Meisje, gespeeld door de dertienjarige Ilona Schimmel van het Bornego College.

Enkele reacties van het publiek:

“Met volle teugen genoten. Wat knap hoe zo'n ingrijpend verhaal mooi in beeld is gebracht.”
“Ik was echt geraakt! Ontroerend mooi. De muziek, het beeld en het verhaal... alles klopte!”
“Geweldig mooi stuk, alles viel heel mooi in elkaar, zowel muziek en spel. Top”

Foto: Casper Smits

Deel