038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Terugblik: Maakweek SPRUIT in een digitaal jasje

| Van 22 t/m 26 maart vond de zesde editie van maakweek SPRUIT plaats. In een verder leeg Schouwburg Odeon mochten de makers van KASKO een week lang vrijuit experimenteren. Tijdens twee interactieve livestreams werd op vrijdag 26 maart het resultaat aan een enthousiast – via Zoom aanwezig – publiek getoond.

De basisprincipes van SPRUIT zijn sinds de eerste editie in 2016 onveranderd. Er zijn slechts twee regels: (1) Een week vrij experimenteren door de makers van KASKO, en (2) een ontmoeting met publiek. Als muziektheatermakers doen we dit altijd live en analoog, met publiek in de zaal of op locatie. Na een jaar vol coronamaatregelen wilden we hier niet langer op wachten. Daarom organiseerden we ook in 2021 traditiegetrouw SPRUIT, maar dan in een digitaal jasje.

Verrassende en veelzijdige performances
Dit jaar deden maar liefst elf makers mee aan SPRUIT. In verschillende samenstellingen hebben ze deze week samengewerkt. Dit deden ze vanuit de vraag: wie ben je als je alleen bent? Tijdens de livestream, vanaf een door Eleftheria Lavdaki en Juliette Mout sfeervol aangekleed podium in Schouwburg Odeon, passeerden vier verrassende performances de revue.

In een spoken word-videoclip bracht Sara van Gennip de persoonlijke tekst ‘Ik ben een stuk minder alleen sinds ik alleen ben’. Hierbij werd ze muzikaal begeleid door Tim Hammer, die onder andere een piano, kalimba, shrutibox, pokwa, basgitaar en een loopstation bespeelde. Mezzosopraan Merlijn Runia borduurde samen met gitarist Roel Goedhart voort op hun SPRUIT-performance van vorig jaar, waarin ze een kijkje geven in een wereld waar alle dieren elkaar verstaan.

Makers Eva Traa, Céline Hoex, Merlijn Runia en Wessel de Vries lieten zich in een heuse Zoom-performance inspireren door het vele videobellen van het afgelopen jaar. Met ‘De Vergadering’ kreeg het publiek een inkijkje in de gedachtes van vier raadsleden in een eindeloze online vergadering. Tot slot maakten actrice Laurien van Rijswijk en componist Renán Zelada samen een audioperformance waarbij verschillende aspecten van ‘alleen zijn’ belicht werden. Deze luisterervaring werd visueel gemaakt door een miniatuur-vormgeving van Juliette Mout.

Enthousiaste publieksreacties
Tussen de performances door was er volop ruimte voor makers en publiek om met elkaar in gesprek te gaan. Dit zorgde voor een welkome interactie. We kijken terug op een geslaagd online experiment!

Enkele reacties van het publiek:

  • “Te gek om te zien jongens!!! Mooi, grappig, ontroerend nu al!”
  • “Supertoffe (online) editie, dank jullie wel!!”
  • “Ik heb erg genoten van deze SPRUIT, het is fijn om iedereen weer te zien en te horen. Dank jullie wel allemaal!!”
  • “Raadsvergaderingen worden toch anders nu...”
  • “Het lijkt me heerlijk om je zo ongeremd op Zoom te laten gaan.”
  • “Bedankt, heerlijk om al dit experiment te zien.”

Deel