038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Vijf vragen aan regisseur Kenza Koutchoukali

| Regisseur Kenza Koutchoukali neemt dit jaar voor het eerst deel aan de maakweek SPRUIT waar ze gaat werken aan een nieuwe liedcyclus gebaseerd op sprookjes. We hebben haar aan de tand gevoeld over haar inspiratiebronnen en over deze nieuwe performance met als titel This is not a fairy tale.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kenza en regisseur van opera en muziektheater. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk vast te leggen met mijn camera uit 1969.

Hoe ben je bij Kameroperahuis terechtgekomen en waarom heb je je aangemeld?
Ik volgde Kameroperahuis al een tijdje, onder andere omdat ik een paar makers ken. Omdat ik benieuwd was of het ook iets voor mij was besloot ik Karin Netten, de artistiek leider, zelf te mailen, gewoon om een keer te praten. Dat gesprek was voor mij super leuk en tegelijkertijd uitdagend, omdat Karin kritische vragen stelde; over wie ik was als maker en waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed – precies wat ik als maker op dat moment nodig had, en nog steeds heb. Na dat gesprek zei ik meteen dat ik heel graag wilde komen auditeren. Een half jaar later waren de auditierondes en daarna werd ik aangenomen.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Klinkt het cheesy als ik zeg ‘dit leven’? Afgelopen zomer bladerde ik door het fotoboek van Jean Claude Gautrand. Onder een foto had hij gekrabbeld: The fantastic dimension of reality. Sindsdien is dat mijn mantra. Daarnaast zijn het altijd de makers die iets magisch of sprookjesachtigs laten zien zonder bang te zijn voor de waarheid. Makers die mij het meest aanspreken zijn bijvoorbeeld P.T. Anderson, Tim Walker, Béatrice Pegard Ferry, Viktor&Rolf, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat verwacht je te kunnen halen uit SPRUIT?
Dit is voor mij de eerste keer dat ik deelneem aan de maakweek SPRUIT. Het uitgangspunt van SPRUIT is: onderzoek doen en experimenteren zonder de tijdsdruk van een geplande performance. Daar heb ik heel veel zin in, want voor mij ontstaan vaak zo ook de interessantste dingen.

Wat kunnen de bezoekers van je performance tijdens SPRUIT verwachten?
Samen met componiste Anne-Maartje Lemereis en zangeres en Merlijn Runia ga ik werken aan This is not a fairy tale: een liedcyclus gebaseerd op sprookjes. Onze onderzoeksvraag: "is er nog magie te vinden in deze wereld?" Ik denk zelf van wel, maar waar dan en hoe dan? En hoe laten we dat zien? Wie weet vinden we het antwoord tijdens SPRUIT.

Foto: Ben Kortman

Deel