038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Vormgeefster Calle aan het woord

| Theatervormgever Calle de Hoog studeerde af aan de Scenografie Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is momenteel werkzaam als decor- en lichtontwerper. Ze is vanaf de conceptfase betrokken bij het ontwikkelen van de voorstelling, zodat het decor geïntegreerd kan worden in de tekst, de muziek en de regie. Dit zorgt voor een sterk gezamenlijk uitgangspunt voor het maken van de voorstelling.

Met Kameroperahuis maken we muziektheater op locatie. Voor mij als decorontwerper is dat een uitdaging, omdat we geen voorstelling maken voor de theaterzaal, maar werken met een landschap waarin van alles gebeurt. Denk aan overvliegende vogels, wind en omgevingsgeluiden. Ik probeer aan dit landschap iets toe te voegen wat het publiek anders naar de ruimte doet kijken.

Mijn ideeën zijn vaak ambitieus. Ik studeerde af met een decor bestaande uit 300 vierkante meter water en vorig jaar toverde ik een klaslokaal om in een volledig blauwe ruimte. En ja, ook voor ‘Ik Vertrek’ pak ik weer uit. Het paradijselijke eiland, waar de man en de vrouw in de voorstelling naar vertrekken, wordt verbeeld door een knalroze landschap. Dit heb ik een jaar geleden bedacht tijdens één van de eerste gesprekken met het artistieke team. Het idee sloeg aan en ik ging direct aan de slag om te bedenken hoe ik dit grootse plan zou gaan realiseren.

De locatie waar onze voorstelling speelt tijdens het Stadsfestival is enorm. Hoe krijg ik dat in zijn geheel roze? Moet ik dat wel willen? Welk effect moet het hebben? Allemaal vragen die in mijn hoofd rondspookten. De aanwezigheid van bomen, wind, gras en heuvels maakte de uitdaging alleen maar groter. Veel ideeën passeerden de revue: roze verf, poeder, stof. Alles wees ik af op basis van praktische of financiële overwegingen. De verf zou een permanente roze waas over het landschap achterlaten en het poeder zou niet alleen het landschap, maar ook het publiek roze kleuren door de wind. Uiteindelijk kwam ik uit op roze plastic folie, dat als een deken een deel van het landschap kon bedekken. Dit was de oplossing. Dus, hup! Ik bestelde 1000 meter roze folie, zocht een club enthousiaste vrijwilligers om de stukken folie aan elkaar te plakken. Nu moet het nog over het speelvlak worden uitgerold en klaar is ons decor!

Deel