makers

Céline Hoex
Céline Hoex

Céline Hoex

Regisseur | Voorheen maker bij KASKO

Céline Hoex (1991) studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met twee muzikale jeugdtheatervoorstellingen: Je bent zelf een Reuzenperzik en Oude mensen weten niks van oorlog. Deze laatste voorstelling werd gespeeld in Theater de Krakeling en gaat over de vraag hoe een kind zich verhoudt tot een tragedie. Na de regieopleiding volgde Céline nog de opleiding tot theaterdocent. Inmiddels is ze op veel verschillende plekken werkzaam. Zo maakte ze in 2018 bij KASKO de met vier sterren bekroonde locatievoorstelling De klok en het meisje. De voorstelling vormde onderdeel van het grootschalige project Under de Toer, onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Daarnaast maakte ze de schoolvoorstelling Storm in mijn hoofd – die zeer lovend werd ontvangen door de Theaterkrant - en deed ze de co-regie bij Welstaat. Verder stond haar voorstelling Cyrano & Ik op Noorderzon Performing Arts festival en maakte ze bij Garage TDI Assen met jongeren een voorstelling in een rechtbank.

Voor Céline is het theater een plek waar er ruimte is om de soms onbegrijpelijke werkelijkheid opnieuw te kunnen bekijken. Dit doet ze door te spelen met twee realiteiten. De theatrale realiteit en de werkelijkheid van het hier en nu. Céline neemt het publiek mee via het verstand, om vervolgens via een beeldende theatraliteit de gevoelswereld in te duiken. In deze vorm vindt Céline een speelsheid die voor haar de kracht van het theater zichtbaar maakt. Ze werkt graag met een cast die zowel uit amateurs als professionals bestaat. Door haar beeldende en speelse manier van werken verdwijnt het onderscheid tussen die twee. Haar voorstellingen hebben humor, bieden troost en kenmerken zich door een sterke beeldtaal, muzikaliteit en een licht filosofische inslag. 

Céline was van 2017 t/m 2021 verbonden aan KASKO, waar ze meewerkte aan o.a. Welstaat, De klok en het meisje, Storm in mijn hoofd, Requiem voor de IJsselcentrale en De Kringlopera.

bekijk huidige makers | bekijk oud-makers

Betrokken bij o.a.

Tijdens de jaarlijkse projectweek van ArtEZ Conservatorium gingen studenten Klassieke Muziek aan de haal met de grootste muzikale hype uit de geschiedenis: La Folía. In Amerika ontstaan, waaide La Folía dankzij Columbus over naar Europa, waar het zulke uitzinnige dansfeesten veroorzaakte dat de paus het wilde verbieden. 
Tijdens de projectweek onderzochten de studenten vragen als: Hoe werkt een hype tegenwoordig? Is er een hedendaagse Folía? Hoe ver kan gekte gaan?
Geïnspireerd op de waanzinnige invloed die La Folía had op de diverse muziekstijlen, brachten de studenten in samenwerking met Kameroperahuis een muzikale voorstelling op verschillende plaatsen. Vanuit Kameroperahuis werkten Karin Netten en Céline Hoex mee als regie coaches, en Vera Selhorst als vormgeving coach.

Na het wervelende succes in 2021, komt de muzikale theaterroute De Kringlopera terug naar Zwolle-Zuid! De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Je doorloopt samen met de spullen, het kringloopproces: van het inleveren van spullen tot het vinden van een nieuwe eigenaar. Want wat gebeurt er met die oude schemerlamp, pedaalemmer of dat bijzettafeltje als ze bij de winkel worden ingenomen? Een uniek kijkje in de wereld van de kringloopwinkel!

De sloop van de Centrale Harculo – beter bekend als de IJsselcentrale – is inmiddels afgerond. Ruim 60 jaar is op dit terrein energie opgewekt en is het gebouw beeldbepalend geweest voor Zwolle-Zuid. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit iconische gebouw. Veel bewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische gebouw die een podium verdienen. Deze verhalen brachten we in de zomer van 2019 samen in en rondom de voormalige Centrale Harculo in de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale.

In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah.Hannah was een leider die ervoor zorgde dat iedereen in Welstaat kon worden wie hij of zij wilde zijn. Sinds haar overlijden is Welstaat veranderd. De rijkdom neemt af en de ooit zo hechte gemeenschap dreigt in drie groepen uit elkaar te vallen. Om ervoor te zorgen dat de gemoederen niet nog hoger oplopen, besluiten de bewoners Welstaat te koop te zetten. Met als doel: het vinden van een nieuwe leider (u?). Lukt het de bewoners om met de komst van deze nieuwe leider Welstaat weer tot bloei te brengen?

Eerste | vorige | 2 -  3 -  4 - 

Collega's

bekijk alle makers