makers

Mervyn Groot

Mervyn Groot

Slagwerker | Voorheen maker bij KASKO

Mervyn voltooide zijn Master Klassiek Slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. Hij volgde een tweede Master aan de HfMDK in Frankfurt am Main, Duitsland, in de richting Moderne Muziek. In september 2017 begon hij een doctorale studie, genaamd Artist Diploma, met zijn project Body Tales aan het CNSMD in Lyon, Frankrijk. Mervyn is lid van het TenToon Ensemble in Nederland en het Ensemble Tempus Konnex in Leipzig, Duitsland. Hij heeft deelgenomen aan een aantal academies, zoals de Ligeti Academy, de Internationale Ensemble Modern Academy en het Atlas Ensemble. Mervyn deed mee in projecten van het ASKO|Schönberg Ensemble, het Ensemble Modern, Slagwerk den Haag en het Orkest van de 18e Eeuw. Hij heeft prijzen gewonnen met zijn ensembles bij het Karlsruher Wettbewerb für Interpretation zeitgenössischer Musik , Duitsland, en de 'On Wings' competitie voor blazers en slagwerkers in Groningen.

Tijdens zijn studie in Amsterdam begon Mervyn met het ontwikkelen van slagwerk installaties. De basis voor deze installaties zijn akoestische slagwerkinstrumenten en objecten die als slagwerk gebruikt kunnen worden, zoals houten blokken, metalen pijpen of snaren. Door middel van composities en eventueel electronica komen deze installaties tot leven.

Voorstellingen rond de installaties hebben gespeeld op festivals in Nederland zoals Oerol, de Parade en het Wilde Oosten. Composities die ervoor geschreven zijn zijn gespeeld tijdens concerten in Nederland, Duitsland, Polen en Frankrijk. In het voorjaar van 2016 was Mervyn met zijn installaties Artist in Residence bij het Bauhaus in Dessau, Duitsland, waar hij drie soloconcerten gaf tijdens het Kurt Weill Fest.

Mervyn was van 2013 t/m 2018 aan KASKO (voorheen Kameroperahuis) verbonden als maker en werkte o.a. mee aan Being Arthur, De Poolse Minnaar en Storm in mijn Hoofd.

bekijk huidige makers | bekijk oud-makers

Betrokken bij o.a.

De meest intieme festivalavond van Nederland is terug. Na avonden in Nijmegen, Deventer en Amsterdam komt de karavaan vol aanstormend talent vrijdag 23 september aan in Zwolle. Het Wilde Oosten is een variërende en verrassende avond waarbij de schrijvers, theatermakers en muzikanten van morgen het podium betreden.

Tijdens Het Wilde Oosten maak je kennis met de nieuwste lichting talent uit het Oosten des lands, geselecteerd door Kameroperahuis en De Nieuwe Oost (Wintertuin, Generale Oost en productiehuis Oost-Nederland). Elk jaar toert Het Wilde Oosten door Nederland.

Robbert Klein, Yung-Tuan Ku en Mervyn Groot brengen onder de noemer Halo-1 een videogame-ervaring in geluid door twee slagwerkers en een stem. Zanger en pianist Jan Terlouw Junior tovert met zijn karakteristieke stem en swingende spel Hedon om in een dampende jazzclub uit de jaren ’20. Danscollectief Arnhemse Meisjes brengt een voorstelling over onze samenleving en de relatie tussen mensen. De Jonge Blonde Goden, Wout Waanders en Laurens van de Linde presenteren een muzikaal reisverhaal over rondtrekken door Amerika, verteld met voordrachten, muziek en blonde haren. Iedere editie van Het Wilde Oosten wordt aangevuld met een lokale gast. In Hedon is dat Michelle Brouwer, schrijfster en net afgestudeerd aan de opleiding Creative Writing van ArtEZ.
Het Wilde Oosten-programma in Hedon wordt verstevigd door de bijdrage van Tracey Silhouette. Deze indie-, pop en folkband, in bezit van een Hedon-beurs, zal tijdens Het Wilde Oosten van zich laten horen, en speelt tijdens de afterparty.

Jong en relatief onbekend talent wordt steeds minder geprogrammeerd in de reguliere theaters en schouwburgen. Met de afwisselende, spannende vorm van een festivalavond als Het Wilde Oosten proberen de organiserende productiehuizen dit tij te keren. Tijdens deze avond wordt het publiek op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen en de nieuwste talenten in het culturele veld. Niet alleen door naar ze te kijken, maar ook door na afloop met ze in gesprek te gaan.

De legende van Koning Arthur trekt al ruim 1500 jaar over de wereld. Waar er behoefte was aan een heldenverhaal dook Arthur op. En door alle tijden heen vond hij steeds een nieuwe invulling voor zijn heldendom.

Vanaf oktober tourt er een nieuwe editie van Het Wilde Oosten langs 8 verschillende theaters in het oosten van het land. In één avond maak je kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten. De Nieuwe Oost en Kameroperahuis brengen deze talenten samen en geven ze een plek om te experimenteren en nieuwe kruisbestuivingen te onderzoeken.

Jonge makers Kameroperahuis krijgen carte blanche voor muziektheaterexperiment Spruit! Een leeg kantoorpand, tien van onze jonge, professionele muziektheatermakers en vijf lange dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Dit moet resulteren in Spruit!, muziektheater met een bite, een exclusieve theaterroute door een Zwols kantoorpand op vrijdag 5 februari; een vrijdagmiddagborrel vol muziek en theater, ongepolijste parels en uitprobeersels. Spruit! is bedoeld voor iedereen die in de laatste uurtjes van de werkweek onder het genot van een borrel wil proeven van ons kleinschalige muziektheater. 

Leerlingen van Jena XL hebben samen met acteurs en muzikanten van Kameroperahuis de voorstelling 'Samen 1' geschreven en gespeeld. 'Samen 1' is gebaseerd op de muziektheaterproductie 'Being Arthur' van het Zwolse productiehuis.

1 -  2 -  volgende

Collega's

bekijk alle makers