makers

Stijn Dijkema

Stijn Dijkema

Regisseur
Website

Stijn Dijkema (1992) studeerde in 2021 af aan de regie opleiding in Amsterdam met een eigentijdse bewerking van het stuk Oedipus. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende projecten geregisseerd, onder andere bij De Nationale Opera. Hier maakte hij In Nabijheid, een opera film waarin het koor van de De Nationale Opera het koor Black Harmony uit Amsterdam Zuid-Oost muzikaal ontmoet. Ook richtte Stijn tijdens de lockdown het platform “Acteur aan de Deur” op dat voorstellingen tot aan de voordeur brengt. Hij schreef en regisseerde hiervoor de voorstelling Een hart onder de riem. Met zijn guerrilla locatie theatergroep TG Vagebond realiseert hij intieme locatie voorstellingen op onconventionele locaties over grote wereldse thema’s zoals het klimaat.

Stijn zoekt altijd de maatschappelijk urgente thema’s op en vind radicale vormen om deze bespreekbaar te maken. Soms door een vinger op de zere plek te leggen en soms juist door een handreiking te doen. 

bekijk huidige makers

Betrokken bij o.a.

Van 30 september t/m 8 oktober gaan Emre Varlik (hedendaags troubadour, ba─člama speler en componist) en Stijn Dijkema (regisseur en maker bij KASKO) een week lang op onderzoek uit bij Orkest De Ereprijs. Samen zoeken ze naar de clash én ontmoeting tussen twee traditionele werelden: de klassieke instrumenten van het orkest en Turkse volksmuziek.

Deze voorstelling gaat niet meer uitgevoerd worden

 

Als polarisatie je familie verscheurt 

Een voorstelling over naastenliefde, polarisatie en het volgen van je idealen. Ga je voor je idealen? Voor je familie? En wat als je moet kiezen? In deze voorstelling zien we door de ogen van zus Sari (Rosa da Silva) het waargebeurde verhaal van haar broers, Wessel (Max Weisscher) en Koos (Krisjan Schellingerhout).  

 

Over de grote ondraaglijkheid van de kleine dingen

Een man komt binnen in een kerk. Hij worstelt met zichzelf, zijn paraplu en zijn kleine maar ondraaglijke leed. Van kalknagels en hondenpoep tot altijd in de verkeerde rij staan – het houdt niet op. Zó ondraaglijk, radeloos is hij ervan. Wie luistert er? Waarom redt niemand hem? En wil hij eigenlijk wel gered worden? 

Een klein leed is tragikomisch muziektheater over dooie mussen en halflege glazen. Een voorstelling van KASKO en Consensus Vocalis, in regie van Stijn Dijkema. Met een monoloog, een hoorn en een vrouwenkoor brengen ze een ode aan het leed dat leven heet.

Uitputting is een gelaagde en abstractevoorstelling over het (fysieke) uithoudingsvermogen van de mens.

Wat gebeurt er als acht jonge muziektheatermakers de kans krijgen om één week vrijuit te experimenteren? Dat ontdek je bij SPRUIT! 

1 -  2 -  volgende

Collega's

bekijk alle makers