makers

Céline Hoex
Céline Hoex

Céline Hoex

Regisseur | Voorheen maker bij KASKO

Céline Hoex (1991) studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met twee muzikale jeugdtheatervoorstellingen: Je bent zelf een Reuzenperzik en Oude mensen weten niks van oorlog. Deze laatste voorstelling werd gespeeld in Theater de Krakeling en gaat over de vraag hoe een kind zich verhoudt tot een tragedie. Na de regieopleiding volgde Céline nog de opleiding tot theaterdocent. Inmiddels is ze op veel verschillende plekken werkzaam. Zo maakte ze in 2018 bij KASKO de met vier sterren bekroonde locatievoorstelling De klok en het meisje. De voorstelling vormde onderdeel van het grootschalige project Under de Toer, onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Daarnaast maakte ze de schoolvoorstelling Storm in mijn hoofd – die zeer lovend werd ontvangen door de Theaterkrant - en deed ze de co-regie bij Welstaat. Verder stond haar voorstelling Cyrano & Ik op Noorderzon Performing Arts festival en maakte ze bij Garage TDI Assen met jongeren een voorstelling in een rechtbank.

Voor Céline is het theater een plek waar er ruimte is om de soms onbegrijpelijke werkelijkheid opnieuw te kunnen bekijken. Dit doet ze door te spelen met twee realiteiten. De theatrale realiteit en de werkelijkheid van het hier en nu. Céline neemt het publiek mee via het verstand, om vervolgens via een beeldende theatraliteit de gevoelswereld in te duiken. In deze vorm vindt Céline een speelsheid die voor haar de kracht van het theater zichtbaar maakt. Ze werkt graag met een cast die zowel uit amateurs als professionals bestaat. Door haar beeldende en speelse manier van werken verdwijnt het onderscheid tussen die twee. Haar voorstellingen hebben humor, bieden troost en kenmerken zich door een sterke beeldtaal, muzikaliteit en een licht filosofische inslag. 

Céline was van 2017 t/m 2021 verbonden aan KASKO, waar ze meewerkte aan o.a. Welstaat, De klok en het meisje, Storm in mijn hoofd, Requiem voor de IJsselcentrale en De Kringlopera.

bekijk huidige makers | bekijk oud-makers

Betrokken bij o.a.

Na het succes van Storm in mijn hoofd, de vorige coproductie van het Theaterschip en KASKO, volgt nu: Bokser. Een film over winnen en verliezen waarin we de hoofdpersoon, Dies, volgen.

In een wereld waarin presteren zo belangrijk is geworden zijn we allemaal bang om te verliezen. Bang om te moeten gaan met teleurstellingen en gebreken. Door te winnen worden we gezien en gewaardeerd. Het winnen en vervolgens het onafwendbare verliezen staat centraal, in welke vorm dan ook. In Bokser laten we dit zien door middel van topsport. Want als er iets tot de verbeelding spreekt is het wel de functie van sport in onze maatschappij.

Daar staat Alize dan. Net terug van haar grote reis en de wereld ligt aan haar voeten. Een oneindigheid aan mogelijkheden en kansen. Maar ook een wereld vol keuzes, verwachtingen en onzekerheden. De jonge Alize is ondernemend, gepassioneerd en weet wat ze wil. Met haar grote liefde Ernst wandelt ze zelfverzekerd door het leven. Totdat de twijfel toeslaat en ze de weg kwijt raakt. Lukt het haar om naar zichzelf te luisteren en voor haar eigen pad te kiezen?

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in één keer door de Duitsers ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Op 21 januari 2020, 77 jaar later, speelden zeven 4de-jaars studenten van ArtEZ Muziektheater, Codarts en HKU Muziek en Technologie een bijzondere muziektheatervoorstelling op locatie in Apeldoorn, op de plek waar jaren geleden Het Apeldoornsche Bosch gevestigd was.

In april 2019 vond de jaarlijkse projectweek van ArtEZ Conservatorium Zwolle plaats, in samenwerking met Zwolle Doet!. Onder begeleiding van Kameroperahuis-regisseurs Céline Hoex, Eva Traa en Tim Hammer maakten twintig groepjes studenten Klassieke Muziek en Docent Muziek een persoonlijk concert op maat voor evenzoveel mantelzorgers en verzorgenden. De week toonde eens te meer de verbindende kracht van muziek aan.

In 2018 komen verschillende verhalen van ‘onder de toren’ tot leven. Lokale verhalen die al generaties bekend zijn of juist nu ontstaan. Over unieke objecten in de toren, over onvergetelijke gebeurtenissen die de toren heeft waargenomen of over het leven van bijzondere mensen die met de toren zijn verbonden. Al deze verhalen vallen onder het grootschalige project Under de Toer. In dit project worden 32 verhalen uit 32 dorpen tot leven gebracht met als gemene deler 'onder de toren'. Under de Toer maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa.

1 -  2 -  3 -  volgende | laatste

Collega's

bekijk alle makers
Stijn Dijkema

Stijn Dijkema

Lisanne van Aert

Lisanne van Aert

Beppie Schalken

Beppie Schalken

Eva Beunk

Eva Beunk

Juliette Mout

Juliette Mout

Daantje Idelenburg

Daantje Idelenburg